Din miner, șomer. O meserie ce cale de dispariție: Valea Jiului, valea plângerii – 60m.ro
O meserie dispare, mii de angajați așteaptă salvarea de la stat, o regiune e în moarte clinică. Sud-vestul țării, dominat de minerit, caută luminița de la capătul abatajului. Minerii rămân în 7 ani fără job, iar alternativa nu se întrezărește, relatează Europa Liberă.
„Aici, în carierele de lignit din Gorj, niciodată nu s-a pus accent pe oameni. Nu s-a pus accent pe trăiri, pe emoții, pe nimic, nici în vremea lui Nicolae Ceaușescu, nici acum în democrație. Omul nu a contat niciodată.”
Așa își începe povestea Mircea Gherendi, unul dintre minerii veterani de la cariera Roșia. Este un om în putere, are 47 de ani și cinci până la pensie.
E angajat la Complexul Energetic Oltenia, care asigură cărbunele folosit la Termocentrala Rovinari.
„Dacă ne uităm acum pe producția zilei, 16% din producția zilei este realizată la Rovinari. Asta înseamnă că 16% din economia țării folosește acum energie de aici.”
Simte că meseria lui nu mai contează pentru societatea de azi, o societate în care viitorul e energia verde. Este temător că, atunci când România va face tranziția totală la energia solară, eoliană, nucleară sau pe gaz, tinerii din regiune nu vor mai avea niciun viitor.
Până în 2050, toate statele membre ale UE vor renunța la exploatarea cărbunelui.
România a decis să renunțe la cărbune încă din 2030.
Statul vrea parcuri solare și centrale electrice pe gaz, în locul termocentralelor.
În sud-vestul țării, mai sunt 12.000 de mineri.
UE dă o jumătate de mld. de euro pentru 400 de microîntreprinderi în care să lucreze minerii rămași fără meserie.
Mircea Gherendi observă îngrijorat că statul nu dă niciun semn că tranziția cerută de Uniunea Europeană e precedată de măsuri concrete pentru cei 12.000 de mineri care mai sunt în România.
Pentru el și alți ortaci, pensia va fi salvarea. Dar pentru cei care au acum 18, 20 de ani, care va fi soluția?
E conștient și resemnat că face parte din ultima generație de mineri ai României, însă nu musai nostalgia sau iubirea de meserie îl face să fie reticent la schimbare, ci viitorul incert. Iar Mircea pune întrebarea-cheie. După minerit, ce pune statul în loc?
România celor care nu știu altceva decât minerit și energie
Gorjul are aproape 350.000 de locuitori, dintre care doar 65.000 mai au loc de muncă, conform datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Cam 20.000 dintre gorjeni încă lucrează în industria cărbunelui, în mine, cariere sau în termocentrale. O treime deci. Mult mai puțini oricum față de deceniile trecute.
Înainte de 1989,
Comentarii