05 / 07 / 2022


Din ce cauză ar putea pierde Republica Moldova 60 de milioane de euro din asistența oferită de România

Republica Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 22/01/2021

Republica Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro oferită de România prin acordul semnat în 2010. Declarații în acest sens au fost făcute de ambasadorul Daniel Ioniță, care a mai adăugat că acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Guvernul de la Chișinău nu va semna până în luna aprilie, anul curent, protocolul adițional prin care a fost prelungit și extins acordul din 2010, transmite TVR Moldova.
„Protocolul 6 este un act adiţional la acordul de grant de 100 de milioane, care va expira în luna aprilie, anul curent.  Dacă nu este prelungită valabilitatea de implementare a proiectelor aflate în curs şi dacă nu găsim posibilitate de a finanţa alte proiecte din banii pe care încă îi avem la dispoziţie, există marele risc să fie pierdute circa 60 de milioane de euro de către R. Moldova”, a explicat ambasadorul.
Daniel Ioniţă a subliniat că partea română a expediat la Chişinău acest protocol încă în luna noiembrie 2020, la acel moment exista Guvernul Chicu, care putea să-l semneze. Însă, lucrurile s-au complicat şi mai mult atunci când Ion Chicu a demisionat şi nu este clar dacă Executivul interimar poate semnat respectivul protocol. „Este un protocol interguvernamental. Noi am trimis acest protocol la începutul lunii noiembrie, să fim înţeleşi… Din câte ştiu, R. Moldova a intrat în statut de guvern interimar doar spre finalul lunii decembrie”, a declarat sursa.
Diplomatul a reamintit că există o sesizare la Curtea Constituţională prin care se va face claritate dacă guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi va putea semna tratate internaţionale.  „Depinde de interpretările pe care Curtea Constituţională le va oferi. Ştiu că este o sesizare în acest sens – în ce măsură un guvern interimar poate semna tratate? Există diferite interpretării,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: