05 / 07 / 2022


Dilemă la Chișinău de 6 iulie: Cu ce învățăminte s-au ales basarabenii, după 72 de ani de la cea mai odioasă crimă în masă comisă împotriva lor?

Cu ce învățăminte s-au ales basarabenii, după 72 de ani de la cea mai odioasă crimă în masă comisă împotriva…

De redactia , in Opinii , at 07/07/2021

Cu ce învățăminte s-au ales basarabenii, după 72 de ani de la cea mai odioasă crimă în masă comisă împotriva lor? Întrebarea a fost adresată de Alecu Reniță, deputat în Primul Parlament de la Chișinău, care a amintit, astăzi, 6 iulie, de țipătul de groază al neamului smuls din propria casă și aruncat în Siberia de gheață. „În ce măsură ei au dorit şi au avut voinţă să evalueze trecutul sovietic, să cunoască în care capete şi laboratoare politice a fost gândit şi conceput genocidul împotriva Basarabiei, să regândească atitudinea lor colectivă faţă de crimele şi experimentele diabolice ale Kremlinului făcute asupra a peste 4,3 milioane de suflete? Ce nu cunosc încă moldovenii? Ce fel de documente sau informaţii le lipsesc la cei de sus și de jos, ca să îndrăznească să solicite despăgubiri pentru pierderile uriaşe, cu câtă agheasmă să-i stropim ca să poată deosebi fratele de ocupant, binele de rău şi victima de călău? Or, întrebările ar putea fi fără de rost, adresate unei populaţii îndoctrinate, care încă îşi mai plânge stăpânul pensionat”, a remarcat Alecu Reniță.
Potrivit acestuia, o societate ieşită din închisoarea comunistă, din ideologia şi minciuna rusească, rămâne încă mult timp schilodită mintal, fiind bântuită şi dominată de şabloanele de gândire primitivă.
„Prejudecăţile şi stereotipurile formate în anii de ocupaţie sovietică s-au imprimat foarte adânc în capul moldovenilor, ele trecând de la o generaţie la alta fără prea mari transformări ale modului de viaţă, adus în Basarabia la 28 iunie 1940 de aparatul represiv şi administraţia rusească. Atitudinile colective, sfidătoare, inclusiv ale autorităţilor faţă de victimele regimului comunist, faţă de deportaţi şi urmaşii lor, sunt o dovadă vie că otrava educaţiei şovinist-comuniste mai persistă. Lăsând la o parte miturile, nostalgiile şi propaganda imperială, haideţi să clarificăm ce mod de viaţă şi ce model nou au adus „eliberatorii”,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: