18 / 06 / 2021


Deutsche Welle: Prăbușirea lui Merkel

Mai întâi s-a decis ca populația Germaniei să intre cinci zile într-un lockdown dur, în timpul sărbătorilor pascale. Cancelara a…

De redactia , in Internațional , at 26/03/2021

Mai întâi s-a decis ca populația Germaniei să intre cinci zile într-un lockdown dur, în timpul sărbătorilor pascale. Cancelara a revocat apoi hotărârea. Guvernul și-a pierdut direcția și busola.

Guvernul german face o impresie deplorabilă la sfârșit de martie 2021, în lupta cu pandemia. Și se pun mai multe întrebări, care erau de neimaginat anul trecut și chiar în urmă cu doar câteva săptămâni: mai reușește cancelara să readucă sens și structură în lupta anti-pandemie? Ar trebui să demisioneze? Renunţă?

Nu se va ajunge până acolo, mai ales că nimeni nu este dispus să preia frâiele în mijlocul celei mai grele crize guvernamentale din ultimele decenii. Dar este șocantă pierderea de autoritate în propria țară, suferită de această femeie privită cu respect în întreaga lume. După reuniunea cu premierii de land, de la începutul acestei săptămâni, la presiunile cancelarei, s-a stabilit prelungirea lockdown-ului cu patru săptămâni și intensificarea măsurilor tocmai în cele cinci zile din perioada sărbătorilor pascale.

Opoziția vrea vot de neîncredere pentru cancelara Merkel

Deja la reuniunea cu șefii guvernelor regionale s-a pus la îndoială rostul celor cinci zile de „liniște” de Paște. Mai ales că marea majoritate a cetățenilor nici nu se gândește măcar la călătorii complicate și la sărbători ample. Merkel și-a impus cu toate acestea poziția. Se pare că i-a avertizat pe premierii de land, dintre care unii aveau de gând să permită forme ușoare de turism de Paște, că, dacă nu vor fi de acord cu înăsprirea restricțiilor de sărbători, nici ea nu va gira un acord la finalul reuniunii.

Amenințarea a funcționat doar câteva ore. Au urmat imediat proteste furioase din economie, de la biserici, din opoziție. Ministrul de Interne, Horst Seehofer (CSU), din propriile rânduri ale conservatorilor germani, s-a împotrivit celor cinci zile de lockdown dur de Paște.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: