23 / 01 / 2022


Descoperire de excepție în județul Bistrița Năsăud

Astăzi 6 Decembrie au fost descoperite întâmplător două vase din bronz cu o vechime de peste 3000 de ani. Acestea…

De redactia , in Magazin , at 07/12/2020

Astăzi 6 Decembrie au fost descoperite întâmplător două vase din bronz cu o vechime de peste 3000 de ani. Acestea prezintă ornamentații specifice finalului epocii bronzului, iar starea de conservare a acestora este una bună, comparativ cu alte descoperiri similare realizate în România.

Imagini cu vasele din bronz, imediat dupa descoperireFoto: Ovidiu Mihalca

Cel care a făcut descoperirea este Ovidiu Mihalca, un pasionat de istorie și deținător autorizat al unui detector de metale încă din anul 2019. Ovidiu nu este la prima descoperire, în cei aproape doi ani a înbogățit patrimoniul național si cu alte câteva obiecte: inele din bronz, verigi, monede, etc.

Descoperirea am făcut-o în satul Sângeorzu Nou, comuna Lechința, jud. Bistrița Năsăud, pe panta unui deal, la o adâncime de aproximativ 10-15cm. Probabil în urmă cu ceva timp a avut loc în zonă o alunecare de teren.Ovidiu Mihalca

Descoperirea este foarte asemănătoare cu cea de la Brăduț (Odorhei) sau fragmentele din Brâncovinești (Mureș), fragmentul de la Alba Iulia sau alte fragmente din marele depozit de bronzuri de la Gușteriță (lângă Sibiu).Importanța acestei descoperiri este dată în primul rând de starea bună de conservare a vaselor din bronz și de ornamentație, care pare diferită față de celelalte cunoscute deja.

Imagini cu vasele din bronz, imediat dupa descoperireFoto: Ovidiu Mihalca

Vasele din bronz vor ajunge în scurt timp la specialiști și vor fi restaurate, urmând ca acestea cel mai probabil sa fie disponibile publicului la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: