31 / 07 / 2021


Deputat în primul Parlament de la Chișinău, mesaj de Ziua Națională a României

„În spațiul carpato-danubiano-pontic Dumnezeu a creat un singur popor – poporul român – și patria acestui popor este una singură…

De redactia , in Opinii , at 03/12/2020

„În spațiul carpato-danubiano-pontic Dumnezeu a creat un singur popor – poporul român – și patria acestui popor este una singură – România”. Declarația a fost făcută de Alecu Reniță, deputat în Primul Parlament de la Chișinău, care a vorbit despre Marea Unire. 
„Marele istoric și patriot Nicolae Iorga spunea că cea mai mare faptă din viața neamului nostru a fost înfăptuirea României unite, a statului unitar care a adunat la 1 decembrie 1918 aproape toate pământurile istorice locuite de veacuri de români.
Această uriașă operă de reîntregire a națiunii române s-a clădit temeinic și îndelung cu gândul, cu sufletul, cu sabia și cu plugul tuturor generațiilor de băștinași; s-a făcut cu jertfe enorme și a încununat visul secular al moldovenilor, muntenilor, transilvănenilor, ardelenilor, basarabenilor, bucovinenilor, bănățenilor, maramureșenilor, dobrogenilor de a viețui împreună, pentru totdeauna, în vecii vecilor, fiindcă în spațiul carpato-danubiano-pontic Dumnezeu a creat un singur popor – poporul român – și patria acestui popor este una singură – România”, a explicat sursa.
Potrivit fostului parlamentar de la Chișinău, icoana acelor zile, când milioane de suflete reînviate în Basarabia, Bucovina și Transilvania, „cu moarte pe moarte călcând,” sfărâmau lanțurile robiei străine, își scriau propria carte de istorie și își cucereau libertatea, demnitatea și unitatea națională, strălucește fascinant peste timpuri, arătând voința, frumusețea și încrederea poporului român în destinul și viitorul său.
„Ceea ce conferă, pentru noi, o încărcătură aparte a omagierii Zilei de 1 decembrie, este că în anul de grandioase zguduiri naționale și sociale, 1918, procesul de reîntregire a naţiunii române pornește de aici, din Basarabia. Marii noștri compatrioți îmbrățișează din convingere şi necesitate vitală cauza românească, formând acea minunată generaţie a Unirii în frunte cu Ioan Pelivan, Pan Halippa, Ion Buzdugan, Vasile Stroescu, Ștefan Ciobanu, generație care prin mare curaj, responsabilitate și înțelepciune votează la Chişinău,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: