28 / 01 / 2022


Deputat de opoziție, răspuns la invitația PSRM privind dizolvarea Parlamentului: „Dacă vreți, faceți. Dacă nu vreți, așa și spuneți”

„După coalizarea cu Șor, PSRM a devenit partid oligarhic, dar noi cu așa ceva de principiu nu avem cum să…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 08/12/2020

„După coalizarea cu Șor, PSRM a devenit partid oligarhic, dar noi cu așa ceva de principiu nu avem cum să discutăm instituționalizat”. Astfel a reacționat Sergiu Litvinenco, la invitația socialiștilor adresată opoziției în vederea participării la discuții despre dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
Potrivit sursei citate, alianța PSRM-Șor deține 55 de mandate și dacă își dorește, poate dizolva Parlamentul pe căi constituționale.
„Despre ce trebuie de discutat în general? Constituția este clară cu privire la cum se declanșează alegerile parlamentare anticipate. Dacă cineva din coaliția PSRM-Șor nu cunoaște, pot să descriu pe scurt aici. Pasul unu este demisia sau demiterea Guvernului Chicu. Pasul doi este neacceptarea votului de încredere pentru următorii doi candidați la funcția de Prim-ministru desemnați de Președinte. După 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, putem spune că deja sunt întrunite circumstanțele constituționale pentru dizolvarea Parlamentului. În a 46-a zi se merge la Curtea Constituțională pentru a constata circumstanțele, iar în aceeași zi cu emiterea de către Curte a avizului respectiv – Președintele emite decretul de dizolvare a Parlamentului. Ziua exactă a alegerilor – cel mai devreme 2 luni de la emiterea decretului și cel mai târziu – 3 luni de la emiterea decretului. Și iată toată „foaia de parcurs”. Dacă este nevoie de un calendar (plan calendaristic) și mai exact – cu toate acțiunile pe zile sau ore –, pot să-l prezint public în timp foarte scurt. Între altele, coaliția PSRM-Șor are în total 55 de mandate. Dacă doresc într-adevăr anticipate, pot respinge orice vot de încredere pentru un nou Guvern. Noi, la rândul nostru, ne angajăm de asemenea să nu votăm nici un guvern, or susținem plenar necesitatea anticipatelor. Acesta este tot „planul”. Nu văd de ce mai sunt necesare discuții formale sau informale. Dacă vreți, faceți. Dacă nu vreți, așa și spuneți și nu ne mai chemați ca să împrăștiați mizerie peste tot în jur”,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: