25 / 09 / 2023


Deputat de la București, demers pentru înființarea unei redacții TVR în dialectul aromân ~ InfoPrut

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, solicită conducerii TVR înființarea unei redacții în…

De redactia , in Magazin , at 13/10/2020

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, solicită conducerii TVR înființarea unei redacții în dialectul istoric aromân.

Printre argumente, Codreanu menționează faptul că aromânii reprezintă, ca mărime, a doua comunitate dialectică istorică românească, iar România ca stat înrudit are datoria de a oferi sprijin cultural-identitar corespunzător conaționalilor săi din Balcani.
Deputatul consideră, de asemenea, că după înființarea secției aromâne la postul public Radio România Internațional în anul 1994, fondarea unei redacții în dialectul istoric aromân în cadrul postului public TVR Internațional constituie un pas firesc și indispensabil.
„O asemenea soluție mediatică ar consolida statutul României de stat înrudit al aromânilor din țările balcanice, oferindu-ne un instrument modern și eficient de comunicare culturală cu frații aromâni, în beneficiul acestora”, declară Constantin Codreanu, cerând, totodată, Societății Române de Televiziune să identifice și să aplice o soluție strategică justă privind asistența cultural-identitară acordată acestei comunități dialectale românești.
În întrebarea parlamentară, Constantin Codreanu a solicitat punctul de vedere al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune privind necesitatea și posibilitatea înființării unei redacții în dialectul istoric aromân în cadrul postului public TVR Internațional.
Astfel, în răspunsul oferit de Doina Gradea, președinte-director general al Societății Române de Televiziune, se precizează că SRTV a demarat un plan de acțiune referitor la elaborarea unei noi strategii a televiziunii publice, iar în contextul acestuia va fi examinată și solicitarea deputatului Codreanu în subiectul înființării redacției în dialectul istoric aromân.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: