18 / 06 / 2021


Decizia Curții Constituționale privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie 2021, privind desemnarea repetată a Nataliei…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 23/02/2021

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie 2021, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.
„Curtea Constituțională hotărăște: 1. Se admite parțial sesizarea depusă de domnii Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki, deputați în Parlamentul R. Moldova.
2. Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru.
3. Pentru a fi respectat pentru a fi respectat articolul 98, aliniatul 1, din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări”.
4. Se declară inadmisibilă sesizarea în partea în care se referă la solicitarea autorilor sesizării de a aprecia dacă prin refuzul desemnării doamnei Mariana Durleșteanu în calitate de candidat, propus de majoritatea parlamentară pentru funcția de prim-ministru, președintele R. Moldova a săvârșit o faptă gravă în sensul articolul 89, aliniatul 1, din Constituție”, a declarat Domnica Manole, președintele CC.
Precizăm că articolul 89, aliniatul 1, din Legea Supremă se referă la faptul că în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați.
Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și în vigoare la data adoptării.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: