26 / 05 / 2024


Decis: Mitropolia Chișinăului și „Întregii Moldove”, subordonată Moscovei, nu aderă la Patriarhia Română ~ InfoPrut

By redactia , in Actualitate Internațional , at 17/11/2023

Mitropolia Chișinăului și „Întregii Moldove”, subordonată Patriarhiei Ruse, a respins joi inițiativa lansată de un grup de preoți din Chișinău de a adera în corpore la Patriarhia Română. Decizia a fost făcută publică după o reuniune a protopopilor și stareților de mănăstiri care a avut loc la Mitropolie.
Episcopul vicar al Mitropoliei Moldovei, PS Ioan Moșneguțu, a declarat că Mitropolia Moldovei își păstrează statutul ei actual, subliniind că nu vor exista discuții cu privire la aderarea acestei Mitropolii, în prezent parte a Bisericii Ruse, la Patriarhia Română.
„A fost adoptată a decizie potrivit căreia Biserica Ortodoxă din Moldova își păstrează statutul ei actual. Îl avem pe Înalt Prea Sfințitul Vladimir întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova. Clerul și poporul rămâne fidel Bisericii Ortodoxe din Moldova și ÎPS Mitropolit Vladimir. Nu vor fi initiate discuții privid aderarea Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Română sau la alte structuri bisericești”, a menționat PS Ioan Moșneguțu, potrivit Radio Chișinău.
La 13 noiembrie, un grup de preoți din protopopiatul sector II din Chișinău, în frunte cu parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Chișinău, Pavel Borșevschi, i-au adresat Mitropolitului Vladimir o scrisoare în care îi cereau să inițieze procesul de trecere a întregii Mitropolii a Moldovei în subordinea Patriarhiei Române. Într-o postare pe pagina de facebook a Bisericii „Sfântul Dimitrie” se arată că trecerea la Patriarhia Română este necesară, „pornind de la realitățile extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina”.
Amintim că, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 60 de preoți parohi din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *