De luni, pudra din viermi galbeni de făină devine aliment autorizat în Uniunea Europeană
Pudra din viermi galbeni de făină, larve ale gândacilor de făină (Tenebrio molitor), va fi un aliment autorizat pentru a fi introdus pe piaţa alimentară europeană, începând cu data de 10 februarie.
Un regulament emis de Comisia Europeană la 20 ianuarie arată că pudra tratată cu UV din larve întregi de „Tenebrio molitor” trebuie inclusă în lista cu alimente noi a Uniunii Europene prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. Firma franceză Nutri’Earth dispune de exclusivitate pentru a introduce pe piaţă pudra de viermi galbeni de făină pentru următorii 5 ani, începând cu 10 februarie 2025, conform aceluiaşi regulament care este obligatoriu şi se aplică direct în toate statele membre.
„Novel Food”
Pe site-ul oficial food.ec.europa.eu, Comisia oferă o serie de precizări cu privire la decizia de a aproba încă un aliment derivat din insecte (al patrulea) ca „Novel Food” („Aliment Nou”) ce va fi folosit ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare destinate populaţiei europene.
Conceptul de „Novel Food” este definit drept hrană ce nu a fost consumată în mod semnificativ de europeni înainte de 15 mai 1997, când s-a introdus prima reglementare cu privire la noile alimente. Niciun stat membru nu a confirmat un nivel semnificativ al consumului uman de insecte din orice specie înainte de 15 mai 1997.
Regulamentul adoptat în ianuarie este unul dintre paşii finali în procedura de autorizare a pulberii tratate cu UV de vierme galben de făină ca aliment nou, conform CE. Statele membre au dat undă verde Comisiei pentru a permite unui operator din sectorul alimentar, care a solicitat aceste autorizaţii, să introducă produsul pe piaţa UE – în acest caz firma franceză Nutri’Earth.
Acest lucru s-a întâmplat deja cu o serie de insecte, cum ar fi lăcusta migratoare sau greierele de casă, iar legislaţia care reglementează aşa-numitele „noi alimente” încearcă să păstreze echilibrul între inovaţie şi siguranţa alimentară.
Actualul regim de autorizare a reuşit să reducă de două ori intervalul de timp necesar pentru ca „noile alimente” să ajungă pe piaţa UE prin comparaţie cu legislaţia anterioară, conform Comisiei.
sursa: Pro Tv
Comments comments
Comentarii