19 / 06 / 2021


De la COLECTIVIZARE la VACCINARE, drepturi și libertăți – CRITICII.RO

De când s-a născut democrația ca formă politică și de organizare socială, cetățeanul a tins spre idealuri, drepturi și libertăți,…

De redactia , in Internațional , at 18/03/2021

De când s-a născut democrația ca formă politică și de organizare socială, cetățeanul a tins spre idealuri, drepturi și libertăți, considerate a fi elementele primare ale unei societăți cu veleități liberale.
În amalgamul politico-social dâmbovițean în care mă scufund aproape zilnic, printre picături mai citesc ce îmi scriu cetățenii. Mi-a atras atenția un mesaj venit din partea unui domn ce a trăit perioada stalinizării României din epoca comunistă:
,,Cîțu ăsta și toată gașca, de la președinte în jos mint cu nerușinare. Am 72 de ani. Și gașca lui Gheorghiu Dej a spus tot în genul ăsta: cooperatizarea nu este obligatorie, se înscrie în GAP(CAP- cooperativa agricolă de producție) cine vrea, dar când am început clasa a IV – a în 1959, la școală ni s-a cerut dovada că părinții s-au înscris în GAP(CAP). Nu erau părinții înscriși, nu te primeau la școală. Acum vine gașca asta de infractori și spune că vaccinul nu este obligatoriu, dar au început cu restricții pentru cei ce nu se vaccinează: nu au acces în diverse locuri. Oare în ce lume trăim?” – un mesaj de la un cititor!
C.A.P(GAC) a fost o formă de organizare în agricultură specifică fostelor țări comuniste, în care țăranii nu sunt plătiți cu bani, ci primesc o cotă parte din recoltă. 
Bunicul îmi arăta diverse soluții la problemele cu care mă confruntam în copilărie și avea și un citat:
Dacă nu ai un om bătrân să îl cumperi!
Nu era un om cu școală, ci un țăran român autentic din câmpia Bărăganului cu mâini brăzdate de muncile câmpului și vitregiile vremurilor. Noua generație poate nu a auzit nicodată de C.A.P, COLECTIV sau GLOBAL, termeni utilizați pentru definirea orânduirii muncitorilor agricoli în perioda regimului comunist. Colectiv ne-a rămas în minte ca o tragedie în care și-au pierdut viața zeci de tineri,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: