16 / 10 / 2021


De ce primatele continuă să-și îngrijească sau să transporte puii morți? Explicațiile unui comportament tulburător

Uneori, atunci când puii de maimuțe mor, mamele lor continuă să îi îngrijească și să țină cadavrele minuscule zile, săptămâni…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 19/09/2021

Uneori, atunci când puii de maimuțe mor, mamele lor continuă să îi îngrijească și să țină cadavrele minuscule zile, săptămâni sau luni, chiar dacă corpurile lor se descompun sau devin mumificate. Un nou studiu, citat de Live Science, constată că acest comportament tulburător este mai răspândit decât se credea anterior.

Cercetătorii au efectuat recent prima analiză pentru a compara peste 400 de cazuri documentate de mame primate care interacționează cu puii lor morți, colectând exemple din mai mult de un secol de observații care acoperă 50 de specii de primate. Oamenii de știință au creat apoi „cea mai mare bază de date a răspunsurilor mamelor primate la moartea sugarilor lor”, se arată în noul studiu.

De asemenea, au descoperit că factori precum vârsta mamei și a sugarului și brusca moarte a descendentului ar putea modela acțiunile unei mame față de puiul ei după ce acesta a murit.

Oamenii de știință au publicat descrieri despre transportul cadavrelor la primate de la începutul secolului al XX-lea; una dintre primele relatări datează din 1915, apărând în Journal of Animal Behavior, a spus autorul principal al studiului Elisa Fernández-Fueyo.

În studiul din 1915, primatologul și psihologul Robert Yerkes „a raportat cazul unei mame macaco rhesive captive care și-a purtat puiul mort timp de cinci săptămâni” și a sugerat în studiu că comportamentul mamei este o manifestare a instinctului matern, a spus Fernández-Fueyo pentru Live Science.

Pentru noul studiu, autorii au analizat rapoarte care datează din 1915 până în 2020 despre diferite specii de maimuțe. Aproximativ 80% din speciile pe care le-au analizat au avut un comportament de transport al cadavrelor. Cu toate acestea, această activitate a fost raportată cel mai frecvent la maimuțele mari – cele mai apropiate rude ale primatelor noastre –

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: