26 / 09 / 2021


De ce nu fac față sistemele de canalizare la precipitațiile puternice?

La fiecare ploaie mai puternică sistemele de canalizare cam din toate orașele refulează. De ce se întâmplă acest lucru? Este…

De redactia , in Magazin , at 21/08/2020

La fiecare ploaie mai puternică sistemele de canalizare cam din toate orașele refulează. De ce se întâmplă acest lucru? Este o greșeală de proiectare, este o greșeală de întreținere, au fost prost executate?

Nicidecum.

Sistemele de canalizare în marea lor parte sunt gândite pentru a prelua apele menajere și foarte puține sunt gândite și pentru a prelua ape pluviale.

În mod normal cele două sisteme trebuie să fie separate deoarece apa de ploaie vine cu cantități impresionante în anumite perioade și face imposibilă epurarea. Pe de altă parte această apă de ploaie este convențional curată și nu necesită epurare, ci doar o simplă tratare (separarea grăsimilor și oprirea nisipului fin).

Cu toate acestea în multe dintre localități peste canalizarea menajeră s-a pus și cea pluvială, asta deși nu a fost dimensionată în acest sens. Astfel că în perioada de precipitații abundente sistemul de colectare de ape menajere, iar aici discutăm inclusiv de stațiile de pompare, trebuie să preia debite și de 1000 de ori mai mari, ceea ce este imposibil.

Tocmai de aceea întâlnim aceste inundații pe termen scurt: reprezintă un risc asumat.

Sigur că, deși legea nu permite acest lucru, omul branșat la canalizare preferă să ducă acolo și apa colectată din curte. De aici încep problemele: surplusul se acumulează în rețea, adică în conducte, cămine și stațiile de pompare, iar apoi, când acestea sunt pline, refuzează.

Dar și în cazul sistemelor de canalizare moderne, nou construite, acestea nu sunt dimensionate pentru a putea prelua situațiile excepționale, tot așa cum nici o clădire nu este proiectată să reziste la orice risc, cum ar fi de exemplu lovirea de către un avion, cutremure mai mari decât cele la cele au fost proiectate, etc. …

Canalizarea pluvială se proiectează pe criterii de eficiență.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: