23 / 09 / 2021


De ce Gazoductul Iași-Ungheni nu a fost inaugurat de Ziua Independenței

Gazoductul Ungheni-Chișinău nu a fost inaugurat pe 27 august 2020, așa cum anterior, a promis premierul Ion Chicu. În acest…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 29/08/2020

Gazoductul Ungheni-Chișinău nu a fost inaugurat pe 27 august 2020, așa cum anterior, a promis premierul Ion Chicu. În acest sens, s-a anunțat că festivitatea ar urma să aibă loc după pandemia de COVID-19.

„Prim-ministrul a decis să amâne desfășurarea evenimentului festiv până la finalizarea definitivă a pandemiei. Pe de altă parte, obiectivul energetic este dat tehnic în exploatare și, în caz de necesitate/urgență, poate fi utilizat. Totodată, din raționamente exclusiv economice, în următoarele perioade este puțin probabilă utilizarea acestui gazoduct pentru scopurile inițial declarate”, a explicat Boris Harea, consilierul premierului Ion Chicu, pentru presa de la Chișinău.
Amintim că, la 12 august 2020, șeful Guvernului de la Chișinău a anunțat public că evenimentul oficial de inaugurare a gazoductului respectiv va avea loc de Ziua Independenței și că în acest sens l-a invitat pe prim-ministrul României, Ludovic Orban în Republica Moldova. 
Câteva zile mai târziu, Ludovic Orban a subliniat că gazoductul Ungheni-Chişinău este „o investiţie de suflet” a României și a atenționat autoritățile din R. Moldova să nu politizeze acest proiect finanțat integral de statul român, „care urmărește să ofere locuitorilor Basarabiei o sursă alternativă de alimentare cu gaz natural”
Totodată, precizăm că pe 7 august, premierul de la București a fost cel care a anunțat finalizarea lucrărilor de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău.
Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au început în februarie 2019. Conducta are o lungime de 120 km, iar valoarea estimată a proiectului este de 76 milioane de euro. Capacitatea de transport anuală este de circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Rețeaua de transport de gaze naturale pe ruta Ungheni-Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Prima etapă, construcția gazoductului Iași-Ungheni, a fost finalizată în iulie 2014.
Gazoductul Iași-Ungheni – Chișinău a fost gândit pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: