15 / 06 / 2021


De ce fermierii din Nădlac, Arad, renunță să mai cultive floarea soarelui, din 2021?

Asociația agricolă Țăranul Nădlăcan din județul Arad are peste 60 de fermieri care dețin peste 4.000 de ha, iar în…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri , at 18/03/2021

Asociația agricolă Țăranul Nădlăcan din județul Arad are peste 60 de fermieri care dețin peste 4.000 de ha, iar în anul agricol 2020 -2021, cei mai mulți au decis să renunțe să mai cultive floarea soarelui și au înlocuit-o rapița.

Marii dușmani: tanymecus, iepurii și căprioarele

De ce s-a ajuns aici? Gheorghe Porubski, președintele asociației, a explicat: ”În toamna anului 2020, noi, fermierii din Asociația Țăranul Nădlăcan, am decis să renunțăm la floarea soarelui și am înlocuit-o cu rapița din mai multe motive. În primul rând, există teamă că nu vom mai avea tratamente, dat fiind că pe viitor vor fi scoase neonicotinoidele de către Uniunea Europeană.

Este un motiv serios pentru care fermierii nu mai vor să cultive floarea soarelui. Oamenii se tem și pentru porumb. Aceasta este marea schimbare care se întâmplă anul acesta în zona Nădlac”. Sunt trei dăunători care îi îngrozesc pe fermieri: tanymecus, iepurii și căprioarele.

Tanymecus reprezintă o amenințare foarte mare, fiindcă fermierii se tem că nu vor mai avea soluții împotriva lui, dat fiind că nu vor mai putea folosi neonicotinoidele. Începând cu primăvara anului 2021, fermierii nu vor mai cultiva floarea soarelui și au înlocuit-o cu rapița. Tanymecus reprezintă prima amenințare, după aceea vin iepurii care continuă ceea ce a început gândacul, apoi căprioarele dau lovitura mortală culturii de floarea soarelui.

Dacă nu ar renunța la floarea soarelui atunci ar avea pierderi foarte mari. După 25 martie, fermierii din Nădlac încep să semene floarea soarelui, iar pe la sfârșitul lui martie iepuroaicele încep să fete și au nevoie de hrană să producă lapte pentru puișori. Numărul acestor animale vor crește foarte mult, iar când floarea soarelui începe să răsară ies și o mănâncă.

Teama fermierilor din Nădlac

Anul acesta,

 » sursa:ziuadevest.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: