22 / 01 / 2022


Dan Dungaciu: Mitropolia Basarabiei, o necunoscută în țară pentru că niciun Patriarh al României nu a trecut Prutul

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C.Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române, a afirmat că Mitropolia…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 17/12/2020

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C.Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române, a afirmat că Mitropolia Basarabiei este „o necunoscută” în ţara noastră şi pentru că niciun Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române nu a trecut Prutul, transmite Agerpres. 
„Mitropolia Basarabiei este o necunoscută în România, din păcate. Şi este o necunoscută inclusiv pentru că nu se discută despre valenţa Ortodoxiei de a fi instrument de diplomaţie publică şi de democraţie internaţională. Religiile pot să facă asta. Şi nu este cunoscută, o mai spun acum, inclusiv pentru că niciun Patriarh al României nu a trecut Prutul”, a declarat Dungaciu, cu ocazia prezentării primului barometru al vieţii religioase din România, realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.
În opinia sa, dacă un Patriarh al României ar fi trecut Prutul, probabil că şi presa s-ar fi interesat mai mult în legătură cu demersul acestuia.
„Şi oamenii ar fi aflat de faptul că există o Biserică occidentală românească, pro-europeană şi în Republica Moldova, dar pe care, din păcate, nu o foloseşte nimeni şi Mitropolia Basarabiei de acolo vorbeşte cotidian cu credincioşii din Moldova şi vorbeşte ca Biserică aparţinând unui spaţiu euro-atlantic şi românesc”, a explicat directorul ISPRI.
Potrivit barometrului, 66,2% dintre români consideră că este normal ca în Republica Moldova să existe şi Mitropolia Basarabiei, subordonată României, şi Mitropolia Moldovei, subordonată Rusiei. Un procent de 26,6% dintre respondenţi afirmă că moldovenii/românii din Republica Moldova ar trebui să aparţină de Mitropolia Basarabiei, 2,2% că ar trebui să aparţină de Mitropolia Moldovei, iar 5% nu ştiu/nu răspund.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: