04 / 12 / 2021


Cum ar putea scăpa Republica Moldova din lațul șantajului energetic impus de Rusia

Dacă Republica Moldova vrea să scape din lațul șantajului energetic care durează de trei decenii trebuie să cumpere gazul în…

De redactia , in Opinii , at 14/10/2021

Dacă Republica Moldova vrea să scape din lațul șantajului energetic care durează de trei decenii trebuie să cumpere gazul în mod transparent, la prețul de piață, diversificând sursele de aprovizionare. De această părere este Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale, care a comentat criza energetică din Republica Moldova. 
Potrivit juristului, problema energetică nu a fost și nu va fi niciodată o chestiune economică, dar este o chestiune politică pură.
„În virtutea faptului că Moldova cumpără gazele din Federația Rusă, iar energia electrică de la o centrală aflată în teritoriile ocupate de aceeași Federație Rusă, problema energetică este o chestiune politică pură. Dimensiunea ei economică este nesemnificativă în raport cu cea politică. Gazprom nu este o societate comercială ordinară, ci un instrument de presiune politică a Kremlinului și trebuie tratat ca atare. Astfel, prețul la gaze este o chestiune politică pură! Am folosit deliberat termenul de „stabilire” și nu de „negociere”, deoarece nici o negociere economică nu poate apriori genera o scădere a prețului la gaze. Trebuie să renunțăm la politica struțului și să acceptăm realitatea: prețul la gaze poate fi scăzut sub cel al pieței doar ca rezultat al unor concesii politice. În special, este vorba de concesii legate de independența RM”, a menționat Alexandru Tănase.
De asemenea, fostul ministru al Justiției de la Chișinău a remarcat că pentru ca populația să se încălzească „mai ieftin” un sezon, R. Moldova trebuie să facă o serie de concesii politice semnificative, în alte condiții, Rusia nu va face nicio mișcare. „Putem trimite la Moscova solii guvernamentali de trei ori pe săptămâna și oricum datele problemei nu se vor schimba”, a concretizat sursa.
În asemenea condiții, Tănase consideră că Republicii Moldova are în față doar două opțiuni.
„Prima opțiune cea dodonistă – adică renunțarea de facto la ideea de integrare europeană (oricât de iluzorie nu ar fi aceasta),

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: