27 / 11 / 2021


Cuba libre! Comunismul la gunoi

Distribuie acest articol! Protestele din Cuba au început duminică și continuă și săptămâna aceasta. Oamenii ies în stradă pentru a…

De redactia , in Internațional , at 15/07/2021

Distribuie acest articol!
Protestele din Cuba au început duminică și continuă și săptămâna aceasta. Oamenii ies în stradă pentru a se opune guvernului comunist și pentru a-și arăta nemulțumirea față de lipsa de alimente și a prețurilor în creștere din ultimul an. Accesul la rețelele de socializare a fost limitat, iar autoritățile au confirmat marți moartea unei persoane. Peste 100 de oameni au fost arestați, printre care și jurnaliști.
Protestele sunt cele mai importante din ultimii treizeci de ani. Oamenii care au ieșit pe străzi în mai multe orașe ale țării au scandat cerând reformă politică, însă președintele Miguel Díaz-Canel acuză SUA că ar fi intervenit în afacerile interne ale statului cubanez, într-o încercare de a răsturna regimul comunist instaurat acolo.
Președintele Díaz-Canel i-a numit pe protestatari „delicvenți”, spunând despre protestele de duminică că „abordarea de ieri nu a fost pașnică”.
Ministerul de Interne din Cuba a confirmat moartea unui cetățean, Diubis Laurencio Tejeda (36 de ani), în timpul unor altercații cu polițiștii. Declarația a menținut tonul dat luni de președintele țării, care i-a acuzat pe protestatarii că ar da dovadă de acte de vandalism. Ministerul acuză protestatarii, de asemenea, că ar fi atacat forțele de ordine și alți cetățeni cu pietre, cuțite și alte obiecte.
Martorii de la proteste au spus însă că forțele de ordine au recurs la violență împotriva protestatarilor pașnici.
Potrivit lui Rogelio Polanco Fuentes, un oficial guvernamental, protestele aduc aminte de cele din Venezuela din 2019, susținute de SUA. Acesta a mai făcut o paralelă și cu revoluțiile post-sovietice.
Freedom House a acordat Cubei un scor de doar 13 puncte pe indexul democrației, cu 1/40 pentru drepturi politice și 12/60 pentru libertăți civice. În 2020, guvernul și-a continuat campania de suprimare a adunărilor iar represiunea grupurilor disidente s-a intensificat.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: