15 / 06 / 2024


Cu cine a făcut Ponta primul milion – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 21/12/2023

Sursa Captura.ro

Filiera turcească

Marea corporație turcească Cengiz Holding este client de bază la firma de consultanță privată înființată de Victor Ponta la începutul lui 2021 (VP Projects Advisers). Consilierul lui Ciolacu încasează neîntrerupt, de doi ani, câte o sută de mii de lei pe lună din acest parteneriat .

Compania lui Ponta facturează direct către o filială minieră de aici a grupului turc, Cuprumold Mining SA. Aceasta e fosta societate de stat Moldomin, care administrează zăcământul de cupru de la Moldova Nouă, al doilea ca mărime din România, estimat la aproximativ un miliard de euro.

Numai în ultimii doi ani, Cengiz Holding a pompat astfel aproximativ 390 de mii de euro (1,9 milioane lei) în firma lui Victor Ponta. Suma a fost defalcată în 18 plăți.

  • 11 facturi plătite de Cuprumold Mining în 2022. Total: 1.183.914 lei
  • 7 facturi plătite de Cuprumold Mining până în iulie 2023 (inclusiv). Total: 691.460 lei.
  • Suma medie facturată de Ponta către Cuprumold Mining este de 98 de mii de lei (19.700 euro). Excepție face noiembrie 2022, când firma lui Ponta încasează dublu (196.814 lei).

Moldomin a fost cumpărată tot în 2021, la două luni după ce Ponta s-a lansat în consultanță, de Eti Bakir, cea mai importantă companie minieră din Turcia, parte a grupului Cengiz. Preluarea la pachet a portului industrial de la Moldova Nouă, construit special pentru transportul concentratelor cuprifere pe Dunăre către Marea Neagră, le aduce investitorilor turci un avantaj strategic pe piața globală a metalelor esențiale pentru noile tehnologii. 

În 2022, societatea Cuprumold Mining, clienta consultantului Victor Ponta, a câștigat în instanță licența de exploatare a zăcământului după un proces lung cu ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale). Activitatea minieră se va relua în 2025, au anunțat turcii, care se așteaptă să exploateze anual zece milioane de tone de cupru.

Grupul Cengiz Holding este totodată unul dintre cei mai importanți contractori guvernamentali din domeniul infrastructurii. Împreună cu alt gigant turc, Mapa Group, Cengiz trebuie să finalizeze tronsonul Boita-Cornetu al autostrăzii Sibiu-Pitești până în 2027. Valoarea lucrării depășește 4.2 miliarde lei fără tva (845 milioane euro), iar banii provin din fonduri europene nerambursabile.

Proiectul a fost încredințat în 2021 asocierii Cengiz-Mapa de către CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), în urma unei licitații cu o singură ofertă (a lor). Este cel mai complex lot atribuit vreodată: peste 31 de km prevăzuți cu 7 tuneluri și 27 de viaducte pe parcurs. Amploarea tehnică și costurile tronsonului au propulsat tandemul turc în topul constructorilor de autostrăzi din România.

În august, premierul Ciolacu l-a numit pe Victor Ponta consilier onorific în domeniul relațiilor economice internaționale.  » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *