31 / 07 / 2021


Cronica unei revoluții furate (7). 20 decembrie 1989. Primul oraș liber al României. La TVR, Ceaușescu condamnă „huliganii” și „fasciștii” de la Timișoara | .News

Timișoara arată asemenea unui oraș aflat sub ocupație. Forțele de represiune stăpânesc orașul. Totuși, în acea dimineață lucrătorii din fabricile…

De redactia , in Actualitate , at 20/12/2020

Timișoara arată asemenea unui oraș aflat sub ocupație. Forțele de represiune stăpânesc orașul. Totuși, în acea dimineață lucrătorii din fabricile timișorene refuză să reia activitatea şi se adună în curţile unităţilor pentru a protesta. Autoritățile locale, alături de secretarii şi generalii trimişi de la Bucureşti încearcă în zadar să discute cu muncitorii. Aceștia nu mai pot fi stăpâniți.
Până la acest moment, în Timişoara au murit 72 de oameni şi circa 300 au fost răniți. Totuși, pe 20 decembrie 1989, în ciuda celor trei zile de crâncenă represiune armată, spiritul revoluționar cuprinde întreaga suflare a Timișoarei. Muncitorii intră în grevă în toate marile intreprinderi, se unesc și ies în stradă. Mulțimile înlătură de peste tot însemnele și lozincile comuniste și se îndreaptă spre Comitetul Judeţean pentru a dialoga cu autorităţile.
În fața acestei situații, Armata și forţele de ordine primesc dispoziția să se retragă în cazărmi pentru a preîntâmpina confruntările cu manifestanţii. În ciuda afirmației eronate susținută de unele surse istorice, Armata nu a fraternizat cu revoluționarii pe 20 decembrie 1989. Retragerea în cazărmi s-a făcut la ordinul comandanților, ca unică soluție în fața ieșirii populației Timișoarei în stradă. Însă a rămas alături de conducerea comunistă, inclusiv alături de Ceaușescu, până la fuga acestuia din 22 decembrie 1989.

ora 10 – Muncitorii ies din unităţile economice şi se îndreaptă în coloană spre centrul oraşului.
La ordinul generalului Milea, Armata se retrage în cazărmi.
ora 13 – manifestanții spulberă dispozitivul militar din faţa Operei ocupă piața, iar un grup de protestatari, în frunte cu Lorin Fortuna, pătrunde în Operă. Liderii Revoluţiei se instalează balcon, de unde vor vorbi mulţimii care se adună cu zecile de mii. Ia ființă Frontul Democratic Român, prima formațiune politică a Revoluției din 1989, care proclamă Timişoara drept primul oraş liber din România.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: