Crima din ziua de Crăciun, 34 de ani – 60m.ro
În ziua sfântă de Crăciun, acum 34 de ani a avut loc asasinarea cuplului dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu. Majoritatea românilor au avut parte atunci de un sentiment de bucurie, dar acum la 34 de ani mulți regretă acest eveniment.
De ce au plătit cei doi pentru tot ce a făcut nomenclatura comunistă?
Ca un arc peste timp facem o analiză a ceea ce s-a întâmplat atunci și după decembrie 89′. De ce regretă românii epoca Ceaușescu acum la mai bine de un sfert de veac de la cele întâmplate?
În acele zile tragice din decembrie 1989 și-au pierdut viața peste o mie de români și alte mii au fost rănite s-au torturate de forțele represive.
De unde a început totul?
Dictatorul Nicolae Ceaușescu a încercat în ultima decadă a regimului său să finalizeze marile proiecte și să plătească datoria externă a României. Aceste acțiuni au dus la împlementarea unor măsuri draconice pentru a putea îndeplini visul socialist al Republicii România. Printre măsurile luate de Nicolae Ceaușescu se pot enumera următoarele:
- implementarea unor măsuri de distribuire a alimentelor pe cartelă
- dezvoltarea sistemului represiv al organelor statului (Securitate, M.I.)
- demolarea și relocarea monumentelor de cult
- distrugerea satului tradițional românesc
- mutarea țăranilor în orașe pentru a lucra în fabrici și uzine
- program redus la radio și televiziune
Totul a fost împotriva lor, poporul, situația geopolitică, dar și ”agenturili streine” cum le spunea tovarășul. Deși mulți neagă implicarea agențiilor de spionaj extern în revoluție, situația nu stă chiar așa. Nicolae Ceaușescu se afla într-un război direct cu Mihail Gorbaciov, iar inițial s-au încercat prin diferite tentative la Iași și Timișoara deschiderea frontului revoluționar împotriva regimului.
Timișoara a devenit primul oraș al revoluției, zeci de mii de oameni au ieșit atunci în stradă pentru libertate, chiar dacă se știa că mulți nu se vor mai întoarce acasă. Nicolae și Elena Ceaușescu au ordonat generalului Stănculescu reprimarea în forță a revoluției de la Timișoara și mai apoi în toată țara. Generalul s-a conformat și a ordonat Armatei să deschidă focul asupra populației, au avut loc primele crime, acțiune ce a dus la înverșunare și la o îndârjire nemaiîntâlnită în rândul populației.
În urma mărturiilor culese de la cei care au participat la revoluție reiese un singur lucru, am avut inițial o revoltă, apoi revoluție și a urmat o lovitură de stat cu ajutorul agențiilor străine. În 22 când au fugit cu elicopterul de pe clădirea Comitetului Central, cei doi și-au semnat condamnarea la moarte. Cei care complotau la îndepărtarea lor au aranjat totul pas cu pas,
Comentarii