05 / 07 / 2022


Cranii cu o vechime de 500 de ani dezgropate în Gabon: Oamenii și-au schimbat dramatic aspectul feței prin îndepărtarea dinților din față

Bărbații și femeile care locuiau în Africa Centrală de Vest acum 500 de ani și-au schimbat dramatic aspectul prin îndepărtarea…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 12/07/2021

Bărbații și femeile care locuiau în Africa Centrală de Vest acum 500 de ani și-au schimbat dramatic aspectul prin îndepărtarea dinților din față, dezvăluie craniile antice. Arheologii au descoperit craniile modificate vechi de secole adânc sub pământ într-o peșteră la care se putea ajunge doar cu frânghie, printr-o gaură din acoperișul cavernei, potrivit Live Science.

Coborârea verticală de 25 de metri a dus la descoperirea a mii de oase de la cel puțin 24 de adulți (bărbați și femei cu vârsta de 15 ani sau mai mult) și patru copii care au fost depuși acolo în cel puțin două ocazii, au raportat cercetătorii într-un nou studiu.

Sute de artefacte metalice – bijuterii, arme și sape, făcute din fier local și cupru importat – zăceau lângă rămășițe, sugerând bogăția și statutul oamenilor care erau îngropați acolo.

Richard Oslisly, un arheolog al Centrului Național Francez pentru Cercetări Științifice (CNRS) din Paris, a descoperit peștera Iroungou din provincia Ngounié din Gabon în 1992.

Oslisly a investigat prima dată peștera în 2018, iar accesul la spațiul subteran a fost atât de dificil încât arheologii au explorat adâncimile sale în doar patru expediții de atunci, conform studiului.

„Există foarte puține situri cu rămășițe umane arheologice pentru această regiune”, a declarat autorul principal al studiului și cercetătorul CNRS, Sébastien Villotte, pentru Live Science.

„Faptul că aici au fost îngropați copii, adolescenți, bărbați adulți și femei, cu atât de multe artefacte – mai mult de 500! – a fost uimitor”.

Oamenii de știință au fotografiat și scanat cu laserul interiorul peșterii și locurile de înmormântare, astfel încât să poată reconstrui peștera și conținutul acesteia în 3D. Ei au colectat probe din oasele picioarelor pentru datarea cu radiocarbon – determinând vârsta unui obiect prin compararea raporturilor de izotopi de carbon radioactivi –

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: