13 / 07 / 2024


Corupție în inima UE. Scandalul Qatargate: Cum au plătit Qatarul, Qataruul și Mauritania milioane de euro pentru a obține influență în Parlamentul European – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 05/12/2023

O colecție enormă de documente scurse din ancheta poliției privind cel mai mare caz de corupție care a lovit vreodată UE dezvăluie întreaga amploare a unui scandal de influență pentru bani al Parlamentului European.

Documentele strânse în ultimii patru ani arată că suspecții cheie, inclusiv fostul membru al Parlamentului European, Pier Antonio Panzeri, și asistentul său, Francesco Giorgi, au înregistrat meticulos încercări de a manipula legislativul european, cel mai important organism democratic al UE, dar și cercurile politice europene.

Din documente reiese că sponsorii lui Panzeri și Giorgi din Qatar, Maroc și Mauritania au cheltuit în jur de 4 milioane de euro pentru acest efort.

Scandalul a ieșit la lumină exact acum un an, când Panzeri, Giorgi și alte figuri cheie au fost arestați într-o serie de raiduri care au implicat saci de bani și povești despre interferențe străine în inima democrației UE, arată Politico.

Unele acțiuni documentate au avut un impact semnificativ asupra funcționării Uniunii Europene – cum ar fi complotul de a anula șase rezoluții parlamentare care condamnau încălcarea drepturilor omului de către statul Qatar și efortul de a realiza un acord de călătorie fără viză între Doha și UE.

Mai mult, o notă a lui Giorgi arată că fiecare copie a unei cărți nefavorabile despre Qatar din Parlament fusese „distrusă”.

În dosare se află un tabel cu opt file de pe laptopul lui Giorgi, confiscat din apartamentul său din Bruxelles, care include sute de activități de influență pe care rețeaua le-ar fi realizat între 2018 și 2022.

Tabelul conține mai mult de 300 de lucrări pentru care suspecții au primit onorarii generoase. Cei doi și-ar fi atins scopurile folosind o rețea de asociați care lucrau în interiorul Parlamentului, pe care îi numeau „soldații” lor, conform dosarelor.

Până acum, patru actuali și foști deputați europeni au fost arestați sub acuzația preliminară de corupție, spălare de bani și apartenență la o organizație criminală. Suspecții sunt Panzeri, Giorgi și Eva Kaili, partenera lui Giorgi, dar și o figură proeminentă din Bruxelles care a fost îndepărtată din funcția de vicepreședinte al Parlamentului când a izbucnit scandalul.

În timp ce anchetatorii suspectează că Panzeri și rețeaua sa manipulau Parlamentul în numele Qatarului și al altor state, documentele arată că aceștia încercau și să exploateze lipsa de cunoștințe a oficialilor străini despre democrația UE.

Giorgi a declarat poliției că el și șeful său își informau uneori sponsorii despre operațiuni asupra cărora nu aveau nicio influență practică, în timp ce Panzeri a prezentat în mod greșit amploarea puterii sale de a influența Parlamentul, conform documentelor.

„Se baza pe ignoranța funcționării parlamentului”,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *