21 / 05 / 2022


Coronavirus: Consiliul UE a adoptat o recomandare vizând coordonarea măsurilor care afectează libera circulaţie

Miniştrii afacerilor europene din statele membre, reuniţi la Luxemburg în cadrul Consiliului Afaceri Generale (CAG), au adoptat marţi o recomandare…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri Internațional , at 14/10/2020

Miniştrii afacerilor europene din statele membre, reuniţi la Luxemburg în cadrul Consiliului Afaceri Generale (CAG), au adoptat marţi o recomandare privind o abordare coordonată a restricţionării liberei circulaţii ca răspuns la pandemia de COVID-19, indică un comunicat postat pe site-ul www.consilium.eu, citat de Agerpres.

Această recomandare urmăreşte să evite fragmentarea şi perturbările, precum şi să sporească transparenţa şi previzibilitatea pentru cetăţeni şi întreprinderi.

”Pandemia de COVID-19 a perturbat viaţa noastră de zi cu zi în multe feluri. Din pricina restricţiilor de călătorie, unii dintre cetăţenii noştri au întâmpinat dificultăţi pentru a ajunge la lucru, la universitate sau pentru a-i vizita pe cei dragi. Este datoria noastră comună să asigurăm coordonarea oricăror măsuri care afectează libera circulaţie şi să le oferim cetăţenilor noştri toate informaţiile de care au nevoie atunci când iau decizii cu privire la călătoriile lor”, a declarat ministrul german al afacerilor europene, Michael Roth, reprezentantul preşedinţiei Consiliului UE.

Orice măsură care afectează libera circulaţie în scopul protejării sănătăţii publice trebuie să fie proporţională şi nediscriminatorie şi trebuie să fie eliminată de îndată ce situaţia epidemiologică permite acest lucru.

În fiecare săptămână, statele membre ar trebui să furnizeze Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) datele disponibile cu privire la următoarele criterii:

– numărul de cazuri nou notificate la 100.000 de locuitori în ultimele 14 de zile;

– numărul de teste per 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână (rata de testare);

– procentul de teste pozitive efectuate în ultima săptămână (rata testelor pozitive).

Pe baza acestor date, ECDC ar trebui să publice o hartă săptămânală a statelor membre ale UE, defalcată pe regiuni, pentru a sprijini statele membre în procesul lor de decizie. Zonele ar trebui marcate cu următoarele culori:

 » sursa: www.replicaonline.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: