15 / 06 / 2024


Cornel Nistorescu: Noutăți despre Grupul Etnic German și casele consfiscate de la evrei – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 21/11/2023

Respingerea ca nemotivat a recursului înaintat de FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din România) împotriva societății editoare a ziarului Cotidianul, precum și a mea și publicarea încheierii din  Dosarul nr. 22373/3/2019 a avut darul să-mi aducă și alte vești și documente necunoscute. 

Am primit mai multe copii după o serie de documente despre confiscarea bunurilor evreiești din România în perioada anilor `40. Ele provin din  Arhivele Statului Israel și au fost declasificate după cum arată ștampila imprimată pe fiecare pagină  în septembrie 1997.   Acestea au  rămas necunoscute în România pînă în ziua de azi. Oricum, ele nu au fost prezentate ca documente în  procesul de la Sibiu cînd un simulacru de procedură judiciară  s-a încheiat cu  desemnarea  FDGR  drept succesor al Grupului Etnic German (GEG).

Dacă  judecătoarea Maria Morar ar fi avut la îndemînă lista proprietăților evreiești din Transilvania consfiscate de  GEG, probabil că  sentința n-ar fi putut conține o asemenea concluzie și o atribuire către FDGR a statutului de succesor al GEG. Este vorba despre listele de proprietăți evreiești,  întocmită la cabinetul generalului  Adolf Eichmann de către Gustav Richter, ajutorul lui Adolf  Eichmann și consilierul SS pentru România. Conform unei prezentări de la  Yad Vashem, „Richter worked in Eichmann’s Jewish affairs department in the Reich Security”…. „In April 1941 he was sent to Romania as an advisor on Jewish matters. He soon left, but returned to Romania in September 1941 at the request of political leader Mihai Antonescu. He then stayed until August 1944. Richter called for the establishment of a Judenrat called the Jewish Center (see also Jewish Center, Romania). Soon, he helped plan to put Romanian Jews in ghettos; make them wear the Jewish badge (see also Badge, Jewish); confiscate their property; and ban immigration to Palestine. Richter then convinced Mihai Antonescu to prepare to deport Romanian Jews to Belzec”.

De asemnea, am primit și o copie a celebrului raport Richter către Eichmann despre măsurile luate în România, în care se precizează că 3,5%-4% din proprietățile confiscate evreilor din România au revenit organizației  fasciste Deutsche Volksgruppe in Rumanien, interzise după Al Doilea Război Mondial.

Iată decretul de confiscare, adoptat de Consiliul de Ministru prin Legea 485, semnat mai apoi și de Regele Mihai I:

Trebuie precizat că și după confiscare, în plină instaurare a comunismului în România, a mai existat o tentativă de recuperare a bunurilor confiscate de la Grupul Etnic  German, dar a fost respinsă de instanțele de judecată.

Pentru cei interesați, posibilitatea scoaterii acestor bunuri  din proprietatea statului român a apărut cu prilejul schimbărilor de după 1989. Astfel, după tot felul de retrocedări a apărut și o Ordonanță de Urgență, 83/1999, 

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *