24 / 02 / 2024


Cornel Nistorescu: Miliardele vin și trec ca porcii – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 24/11/2023

Dacă nu mă înșel, Mihail Bulgakov zicea că „anii treceau ca porcii”. La noi, miliardele trec ca porcii. Și dosarele grele. Pe EADS, pe autostrada Bechtel, pe OMW, pe Microsoft, pe vaccinuri pe cîte și mai cîte. Nu mai vorbesc de miliardele de dolari  plătite în avans pentru dotarea armatei  cu echipamente ultramoderne (la noi)  și cu termene de livrare „după război la ora 6”. Zecile și sutele de  milioane de euro sunt ca niște purceluși  care nu mai  revoltă pe nimeni. Unii le gîdilă și rîd drăgăstos.

Din povestea cu miliardul de euro pentru 52 de milioane de doze de vaccin anti-covid am văzut  la televizor doar un memorandum semnat de vicepremierul Dan Barna (ce vreme de glorie pentru nulitatea asta!) și  Ioana Mihăilă, fostă ministru al Sănătății. Și am găsit un  comunicat al DNA care afirmă:„Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite. În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului. La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume”. (Comunicat DNA)

Mamma mia! În primele secunde te crucești sau așezi mîna în dreptul inimii. Cum Dracu să avem parte de un așa caz de prostie sau de nemernicie, ca să nu zic de hoție (pentru că nu avem un nume incriminat pentru furt)! Pe urmă mi-am adus aminte că niște  sume mai mici sau mai mari,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *