17 / 04 / 2024


Consiliul Europei cere Ungariei să renunţe la un proiect de lege care incriminează finanţarea externă a partidelor – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 27/11/2023

Guvernul ungar trebuie să renunţe la un pachet legislativ care urmăreşte să incrimineze finanţarea externă a partidelor politice şi să înfiinţeze un organism de supraveghere a ONG-urilor, a transmis luni Consiliului Europei, care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la un „risc” pentru drepturile omului, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Destinat „să protejeze suveranitatea” ţării, acest pachet legislativ, depus la 21 noiembrie, este văzut de criticii premierului naţionalist Viktor Orban ca o nouă ofensivă pentru a submina sistemul de control şi echilibru.

În opinia comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic, această propunere „prezintă un risc semnificativ pentru drepturile omului şi ar trebui abandonată”.

Plasat „sub autoritatea unui preşedinte numit de preşedintele republicii la propunerea prim-ministrului”, un „Birou pentru Apărarea Suveranităţii” ar avea „autoritate nelimitată de a solicita date sensibile şi informaţii private de la oricine, fără control şi fără recurs în justiţie”, a avertizat Dunja Mijatovic într-un comunicat.

Proiectul de lege „este atât de vag încât controlul invaziv al biroului propus ar putea fi folosit împotriva oricui ar putea fi considerat un adversar, de exemplu din cauza unor ‘activităţi menite să influenţeze dezbaterea democratică’”, a mai subliniat ea.

Comisarul reaminteşte că „a avertizat în mod constant cu privire la măsurile luate în Ungaria pentru a impune restricţii arbitrare asupra activităţii vitale a ONG-urilor şi a activiştilor pentru drepturi”. De asemenea, şi-a exprimat „îngrijorarea cu privire la puterea excesivă a executivului şi la eforturile depuse pentru a submina independenţa puterii judiciare”, se mai menţionează în comunicat.

Dunja Mijatovic solicită Parlamentului ungar „să respingă aceste propuneri şi să îşi folosească puterile legislative şi de control pentru a apăra (…) libertăţile fundamentale în conformitate cu Convenţia Europeană şi cu valorile fundamentale ale Consiliului Europei”.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *