28 / 07 / 2021


Consilierul Maiei Sandu: Miniștrii lui Chicu nu pot pleca din funcție ca premierul demisionar

Olesea Stamate, consilier prezidențial în domeniul justiției, a venit cu o serie de precizări cu privire la decizia Maiei Sandu,…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 05/01/2021

Olesea Stamate, consilier prezidențial în domeniul justiției, a venit cu o serie de precizări cu privire la decizia Maiei Sandu, președintele R. Moldova, de a nu semna decretul de plecare din funcție a celor trei miniștri din Guvernul demisionar de la Chișinău. 
„1. Legea cu privire la guvern spune clar (art. 14) alin (3) Prim-ministrul este în drept să demisioneze din proprie inițiativă prin depunerea unei cereri scrise adresate Parlamentului sau prin anunț public. (4) Demisia Prim-ministrului antrenează de drept demisia întregului Guvern. Mai departe, același articol spune că (6) Demisia de drept a întregului Guvern nu necesită îndeplinirea vreunei condiții de formă sau de procedură”, a explicat consilierul prezidențial.
Prin urmare, Olesea Stamate a subliniat că din momentul când Ion Chicu a declarat că guvernul condus de el demisionează, întreg cabinetul de miniștri a intrat în demisie, astfel urmând, după lege, să-și exercite interimatul până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.
„2. Legea prevede posibilitatea pentru Prim-ministru să refuze exercitarea interimatului până la învestirea noului guvern. Art. 11, (2) Se consideră că Prim-ministrul se află în imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor în următoarele cazuri: (….) b) dacă Prim-ministrul care îşi prezintă demisia refuză expres exercitarea interimatului până la învestirea noului Guvern;
Însă legea nu prevede asemenea posibilitate și pentru ceilalți membri ai guvernului, adică legea nu reglementează emiterea unui decret în caz de demisie a unui ministru dintr-un guvern demisionar.
3. Articolul din lege la care a făcut referire Guvernul, solicitând doamnei Președinte să emită un decret, este articolul 18 din legea cu privire la guvern, care însă reglementează modalitatea de demisie a unui membru al guvernului plenipotențiar, nu al unui guvern în exercițiu”, a mai menționat fostul ministru al Justiției.
Totodată, sursa a remarcat că este de înțeles faptul că nicio persoană nu poate fi forțată să muncească și nu a fost nici pe departe scopul Președinției R.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: