30 / 07 / 2021


Condamnare pentru avocatul Mircea Constanda, fost decan al Baroului Brăila

* în decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe avocatul brăilean la o pedeapsă de 1 an…

De redactia , in Actualitate , at 14/01/2021

* în decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe avocatul brăilean la o pedeapsă de 1 an de închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe * inițial, la Curtea de Apel Galați, acesta scăpase doar cu avertisment

Avocatul Mircea Constanda, fost decan al Baroului Brăila, a fost condamnat la Înalta Curte pentru infracțiuni rutiere. Potrivit justnews.ro, în decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat, cu 4 zile înainte de Crăciun, pe avocatul Mircea Constanda, fost decan al Baroului Brăila, la o pedeapsă de 1 an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Instanța supremă a dispus totodată suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Pe durata acestui termen de supraveghere, avocatul brăilean nu are voie să părăsească teritoriul României, fără acordul instanței. De asemenea, Mircea Constanda este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.
Anterior, arată sursa citată, în data de 29 septembrie 2020, judecătorul de la Curtea de Apel Galați a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei în cazul inculpatului Constanda Mircea pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului. Magistratul a mai hotărât să aplice inculpatului doar un simplu avertisment, atenționându-l însă asupra conduitei sale viitoare și a consecințelor la care se va expune dacă va mai comite infracțiuni. Judecătorul și-a motivat decizia în principal cu argumentul că „din probele administrate nu rezulta că inculpatul a condus sau intenționa să conducă în stare de ebrietate o distanță suficient de mare că fapta sa  să prezinte un real pericol pentru circulația celorlalți  participanți la traficul rutier”. În opinia judecătorului, arată justnews.ro, chiar dacă inculpatul avea un grad relativ ridicat de alcoolemie, fapta sa prezenta un grad de pericol social redus. Sentința penală a fost însă atacată cu apel de către  Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați.

Acuzațiile aduse inculpatului
Aflat la volanul unui bolid de lux, avocatul Mircea Constanda a fost oprit de polițiștii brăileni la ora 03.25 dimineața, în 23 februarie 2020, imediat după ce pornise dintr-o parcare.  El a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o cantitate de 0,85 ml/l alcool pur în aerul expirat. Imediat, avocatul a fost condus la Spitalul Județean Brăila unde i s-au recoltat probe biologice. Din buletinul de analiză toxicologică, rezulta că, la ora 03.45, inculpatul a avut avea o alcoolemie de 2,57 gr ‰, iar la ora 04.00-04.45 avea o alcoolemie de 2,28 gr ‰. În fața instanței, avocatul brăilean a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice și că s-a urcat la volanul autoturismului proprietate personală. El a spus însă că s-a suit la volan doar pentru a verifica starea tehnică a mașinii, deoarece ar fi fost anunțat de o persoană că autoturismul său ar fi fost avariat în parcare.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: