16 / 10 / 2021


Comunităţile româneşti din Ucraina, susţinute în instanță de un avocat ~ InfoPrut

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina au un susţinător în instanţele judiciare. Tânărul avocat Iosif Cernuşca, din nordul Bucovinei, a reuşit…

De redactia , in Magazin , at 18/09/2021

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina au un susţinător în instanţele judiciare. Tânărul avocat Iosif Cernuşca, din nordul Bucovinei, a reuşit să salveze de la lichidare cel puţin cinci şcoli cu predarea în limba română din regiunile Cernăuţi şi Odesa, notează TVR Moldova.

Încă din copilărie, Iosif Cernuşca visa să devină avocat şi să apere drepturile conaţionalilor săi din Ucraina. S-a născut într-o familie de români din regiunea Cernăuţi, o adevărată dinastie de jurişti remarcabili. Cu timpul, a devenit cunoscut şi apreciat în comunitatea românească din Ucraina după ce a reuşit să salveze de la desfiinţare mai multe şcoli româneşti.
„M-a durut inima, în primul rând pentru acele şcoli, pentru acei elevi, acei părinţi care văzând aceste lucruri şi-au dat seama că totuşi pierd ceva şi au avut deplină dreptate şi au deplină dreptate pentru că, cu părere de rău, din cauza acestor reforme administrativ-teritoriale s-au făcut şi unele aşa în ghilimele reforme şi în domeniul învăţământului prin lichidarea unor şcoli, fondarea unor şcoli de bază”, a declarat avocatul.
A atacat în instanţă hotărârile unor consilii locale şi raionale din regiunea Odesa ce prevedeau lichidarea sau comasarea şcolilor cu predare în limba română, procese pe care, în premieră pentru Ucraina, le-a câştigat.
„Când a fost vorba de unele şcoli din regiunea Cernăuţi, în anul 2016 am avut, de asemenea, câştig de caz şi 3 şcoli care au fost lichidate şi transformate în filiale şi-au revenit la statutul lor de mai înainte. Acelaşi lucru putem spune şi despre două şcoli din regiunea Odesa”, a precizat mândru Iosif Cernușca.
Acum, tânărul avocat vrea să facă dreptate şi în ceea ce priveşte denumirea limbii române, schimonosită de administraţiile unor şcoli din Odesa.
„Mai este un proces la curtea de contencios administrativ din oraşul Kiev prin care mai mulţi locuitori,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: