05 / 07 / 2022


Colegiu în retrogradare: Colegiul Naţional Onisifor Ghibu din Oradea, acuzat că şi-a obţinut titulatura pe nedrept

Cea mai mare şcoală din Oradea şi, totodată, una al cărei prestigiu a crescut semnificativ în ultimii ani, Colegiul Naţional…

De redactia , in Flux de Știri Magazin , at 13/07/2021

Cea mai mare şcoală din Oradea şi, totodată, una al cărei prestigiu a crescut semnificativ în ultimii ani, Colegiul Naţional Onisifor Ghibu ar putea redeveni liceu teoretic.

Inspectorul şcolar general Virgil Blage va propune Ministerului Educaţiei să o retrogradeze, convins că nu respectă o condiţie obligatorie prevăzută de lege pentru a deveni colegiu naţional, mai precis nu are 75 de ani vechime ca liceu. „Un titlu de onoare nu poate să se întemeieze pe o minciună”, zice Blage. În replică, directorul şcolii, Iulius Timar, zice că şeful Inspectoratului este „analfabet funcţional” şi interpretează greşit legea. Un scandal defel onorant pentru Oradea…

Moştenirea din Seleuş

În vara anului 2019, prin ordin al Ministerului Educaţiei, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, unde învaţă aproape 2.000 de elevi, a devenit Colegiu Naţional. Titlul onorific, care nu aduce niciun beneficiu pecuniar, a fost cerut chiar de dascăli, după ce, sub coordonarea directorului Iulius Timar, au făcut un scurt istoric al unităţii de învăţământ.

Lucrarea arată că unitatea de învăţământ de azi este urmaşa şcolilor româneşti şi ungureşti din satul Seleuş, care abia în 1955 a devenit cartier al Oradiei. În 1976, cele două şcoli gimnaziale din zonă au fuzionat, devenind Şcoala Generală 3, care în 1995 s-a transformat în Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, la ceremonia de deschidere a anului şcolar fiind prezent chiar preşedintele din acea vreme, Ion Iliescu.

În 2019, Timar a cerut Inspectoratului Şcolar, condus atunci de PSD-istul Alin Iuhas Novac, ca şcoala pe care o conduce din 2016 să primească titlul de colegiu. O comisie condusă de Florin Buştea, un preot care, cu sprijinul ALDE Bihor, a ocupat timp de trei săptămâni funcţia de inspector general adjunct, a confirmat că şcoala îndeplineşte criteriile prevăzute de Ordinul 3723/2013 pentru acordarea titlului, drept urmare Ministerul a transformat liceul în colegiu.

 » sursa: ebihoreanul.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: