12 / 12 / 2024


Ciprian Demeter: Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, întâiul reper creștin în istoria spirituală a țării – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 01/12/2023

Astăzi, 30 noiembrie, românii ortodocși și catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, cel dintâi Apostol chemat de Mântuitor, cel care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.

Sfântul Andrei este considerat Apostolul românilor. În 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat hotărârea ca sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc, iar în 1997 a fost proclamat oficial Ocrotitorul României, iar pe 14  noiembrie 2001, Sfântul Sinod a hotărât ca Ziua prăznuirii apostolului să devină sărbătoare națională bisericească.

Sf. Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată în Galilea pe malul lacului Ghenizaret, acolo unde Isus a săvârșit una dintre cele mai mari minuni ale sale, a mers pe apă. A fost fratele Sfântului Apostol Petru și unul dintre ucenicii Sfântului Ioan Botezătorul, participând la botezul Mântuitorului în apa Iordanului, pe care l- urmat după săvârșirea botezului.

După Rusalii, ucenicii Mântuitorului au împlinit porunca acestuia: „Mergeți în toată lumea și faceți ucenici din toate neamurile botezându-i în numele Tatălui , al Fiului și al Sfântului Duh și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit eu” și după ce au tras la sorți unde să meargă fiecare să propovăduiască credința, Sfântului Apostol Andrei i-a căzut să meargă în Tracia, Bitinia, Macedonia și Bizantia, dar și în ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și în Sciția, Dobrogea de astăzi.

Scriitorii creştini ai acelei perioade, Eusebiu de Cezarea, Iustin Martirul și Tertulian au lăsat mărturii despre răspândirea creştinismului în Dobrogea (Scythia Minor), în Dacia, în cetăţile Tomis, Callatis, Histria, în Bizanţ şi Grecia, prin activitatea misionară a Sfântului Apostol Andrei şi a ucenicilor săi. Conform scrierilor, Sf. Apostol Andrei a ajuns în Dobrogea în jurul anului 60 d. Hr., unde a găsit trei preoţi păgâni, Innal, Rimmal şi Pinnal, care slujeau într-o peşteră situată în Dealul Urluiului. Sfântul Apostol Andrei i-a botezat în izvorul care curge lângă peşteră, mai târziu, cei trei fiind hirotoniţi ca preoţi creştini.

Izvorul există şi astăzi, iar localnicii consideră că este apa cea mai bună din tot ținutul Dobrogei.

În Peștera Sfântului Andrei, cum este denumită astăzi, apostolul a predicat cuvântul Mântuitorului Isus, a botezat și a sfințit preoți care au fost trimiși în localități și cetăți pentru a răspândi cuvântul Mântuitorului, peștera devenind loc de trăire duhovnicească, dar și de rugăciune.

Demn de menționat este faptul că acest loc în care s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei este considerat primul lăcaş de cult creștin de pe teritoriul ţării noastre, dar şi locul de unde a început creştinarea lumii.

În jurul anului 1930, teologul Ioan Dinu a ridicat o turlă în peștera în care a trăit Sfântul Andrei,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *