Ciprian Demeter: Liberalismul patriotic, noua doctrină care înlocuiește liberalismul social actual – 60m.ro
Încă de la începutul acestui articol în care vorbesc despre ”liberalismul patriotic”, este necesar să evidențiez un adevăr, legătura dintre liberalism și patriotism nu există în mintea publicului, iar marea majoritate a liberalilor se vor grăbi să întrebe cum se poate asocia liberalismul cu patriotismul. Mai mult, în contextul actual, liberalii nu se simt confortabil să li se adauge această etichetă, rezultând sintagma „liberalism patriotic”, deoarece pentru mulți acest lucru ar putea însemna că le lipsește dragostea de țară.
Liberalii contemporani trebuie să recunoască existența unei probleme interne, deoarece în prezent nu se pune accent pe drepturi și responsabilități și se respinge ideea unui ”bun comun”, care este exemplificat ca fiind statul.
Liberalismul este definit ca fiind libertatea individului, folosită ca un mijloc pentru realizarea unui scop mai mare decât suma voințelor individuale, iar libertatea ta nu este completă dacă nu este și libertatea tuturor. Liberalismul actual este privit cu reținere deoarece în ultimele decenii acesta nu a reușit decât să creeze niște liberali care sunt caracterizați de birocrație, cu un spirit egoist și materialist.
Trebuie să recunoaștem că până acum, în mare parte a lumii, politicile liberale au fost de fapt ”social-liberale”, iar din această cauză guvernele liberale au ajuns un fel de ”guverne social-liberale” care au abordat doar probleme economice și sociale, un neoliberalism, care nu a făcut decât să dereglementeze economia de piață. Până la urmă, consensul guvernanților și separarea puterilor ar trebui să fie pilonii democrației liberale, dar și o competiție bazată pe aprecierea principiilor ordinii democratice, cum ar fi încurajarea inițiativei și a acțiunii.
Liberalismul clasic a fost un curent filosofic apărut în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, în Europa și care avea ca principiu ideea că omul are drepturi naturale, prin naștere cum ar fi: dreptul la libertate, la viață și la proprietate. Momentul de cotitură a gândirii liberale în Europa a fost Revoluția pașoptistă (1848), iar printre principalele revendicări au fost egalitatea în fața legii și necesitatea de instituire a unei democrații liberale.
Naționalismul a fost o doctrină care a apărut în Europa la începutul secolului al XIX-lea, “Se pretinde că acest cadru oferă un criteriu pentru determinarea unitații de populație proprie, de a se bucura de un guvern exclusiv propriu, pentru exercitarea legitimă a puterii în stat dar și pentru organizarea unei societăți statale”, și care se bazează pe trei idealuri: “autodeterminarea colectivă a poporului, expresia caracterului național și individual și diviziunea verticală a lumii în națiuni unice. Doctrina lasă deschisă forma autodeterminării”.
În vremurile noastre cel mai influent a fost naționalismul liberal, deoarece populismul este o componentă foarte des folosită în politica actuală, iar mass-media a ajuns să joace un rol important în politică.
Comentarii