18 / 06 / 2024


Ciprian Demeter: 1 Decembrie, împreună într-o singură clipă, trăim din nou Marea Unire, călăuziți de amintirea eroilor noștri și de iubirea pentru patrie – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 02/12/2023

Unirea noastră, surâsul lor etern.

Noi nu ne putem închipui viața mai departe fără a fi împreună cu întreg neamul românesc și mai bine voim moartea, decât o viață de sclav umilit, despărțit de frații săi. (Iuliu Maniu, 1918)

Dimineața acestei zile de sărbătoare m-a găsit cu emoție în suflet, dar și cu mândria de a mă fi născut român, la fel cum se întâmplă în fiecare an în preajma acestei zile. De mult nu am mai simțit atâta bucurie! În fiecare an trăiesc această zi gândindu-mă cu mândrie doar la faptul că sunt român. Am uitat definitiv de Iohannis, de Ciolacu sau de Ciucă, am uitat de toți acești așa-ziși politicieni și vă îndemn să faceți la fel. Astăzi, în această zi când sărbătorim ziua tuturor românilor simt nevoia să nu-mi exprim regrete sau reproșuri, și toate acestea pentru că mă simt puternic prin simplul fapt că aparțin unui popor de oameni dârji și devotați țării și care nu au lăsat nicio clipă din viața lor să treacă fără a-și folosi inteligența și priceperea pentru binele României.

Astăzi este o zi de mare sărbătoare pentru toți românii. 1 Decembrie ziua când inimile noastre bat într-un singur ritm, iar spiritul nostru de neam unit strălucește în culorile României.

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, convocată pentru data de 1 decembrie 1918, a fost considerată de contemporani decisivă pentru “unitatea națională a tuturor românilor”. La nivel internațional, anul 1918 a fost încununat de o întreagă evoluţie istorică, care a fost caracterizat prin construirea de noi națiuni, pe principiului dreptului popoarelor la autodeterminare.La Alba Iulia, pe câmpul lui Horea, în timp ce mulțimea aștepta cu înfrigurare și  delegații erau deja adunați în sala cazinoului ofițerilor din cetate, întreaga asistență fredona un cântec patriotic ”Pe-al nostru steag e scris unire”, care a devenit lozinca sub care s-a desfășurat întreaga zi.

În sală se aflau în total 1.228 de delegați, iar în discursul său, George Pop de Băsești a amintit marile momente ale luptei naționale a românilor: ”Vrem să zdrobim lanțurile robiei noastre sufletești prin realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul: Unirea tuturor celor de o limbă și de o lege, într-un singur și nedespărțit stat românesc”. A urmat Vasile Goldiș care a spus că: “Națiunile trebuiesc eliberate. Între aceste națiuni se află și națiunea română din Ungaria, Banat, Transilvania. Dreptul națiunii române de a fi eliberată îl recunoaște lumea întreagă, îl recunosc acum și dușmanii noștri de veacuri. Dar odată scăpată din robie, ea aleargă în brațele dulcei sale mame. Nimic mai firesc în lumea aceasta. Libertatea acestei națiuni înseamnă:Unirea ei cu Țara Românească”, 

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *