13 / 07 / 2024


Ciolacu și Guvernul PSD-ist. Românii care fac țuică de casă vor fi pedepsiți – Criticii.ro – Cele mai bune opinii despre cele mai importante știri din România

By editor , in Opinii , at 26/10/2023

Ciolacu și Guvernul PSD-ist. Românii care fac țuică de casă vor fi pedepsiți

Guvernul PSD-ist în frunte cu Ciolacu va dubla amenzile pentru românii care fac țuică acasă.

Cresc amenzile pentru cei care fac țuică acasă

Prin urmare, românii nu vor mai putea prepara astfel de băuturi acasă, în condițiile în care o făceau până acum. Cei care nu vor informa în scris autoritatea vamală teritorială, vor primi o amendă de două ori mai mare decât în prezent.

Astfel, dacă la ora actuală amenzile sunt cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei, Executivul vrea să fie majorate, cea mai mică amendă urmând să fie de 2.000 de lei, iar cea mai mare de 10.000 de lei.

În plus, instalațiile de producție a băuturilor vor trebui înregistrate la autoritățile vamale teritoriale, în funcție de domiciliul producătorilor. Va crește și limita de la care se vor aplica accizele, la 200 de litri.

În prezent, obligațiile se aplică pentru cei care produc țuică în propria gospodărie dacă depășesc cantitatea de 50 de litri. Mai mult, românii vor fi nevoiți să dezvăluie cantitatea și fructele din care vor face băutura.

Ce reguli vor avea de respectat

Pe lângă aceste aspecte, producătorii vor preciza și cât timp estimează că va funcționa instalația, dar trebuie să declare și cantitatea de băutură pe care se așteaptă să o obțină. „În termen de 3 zile lucrătoare de la finalizarea procesului de producție, gospodăria individuală declară cantitățile de țuică și rachiuri produse și solicită autorității vamale teritoriale calculul accizelor datorate.

Autoritatea vamală teritorială stabilește cuantumul accizelor datorate și emite decizia de impunere potrivit procedurii stabilite prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Accizele devin exigibile la momentul finalizării procesului de producție, iar termenul de plată este până la data de 25 a lunii imediat următoare celei în care accizele au devenit exigibile, potrivit art. 345 alin. (1) din Codul fiscal”, se arată în proiect, potrivit Profit.ro.

De altfel, specialiștii atrag atenția cu privire la un aspect privind pericolul primei cantități a acestei băuturi. „Fruntea”, alcoolul pur din urma distilării, nu trebuie niciodată gustat. Tăria lui este foarte mare, gradul de concentrație alcoolică fiind de 70-72%.

 » Citeste tot articolul aici

Comentarii