13 / 07 / 2024


Ciolacu, om de cuvânt – România va plăti din datoriile Ucrainei – Avem de dat 50 de milioane de euro – Gazetarii.ro – Stiri și Analize din România. Informații de Încredere

By editor , in Actualitate , at 13/11/2023

Guvernul României se pregătește să-și ia „în mod necondiționat și irevocabil” angajamentul față de Comisia Europeană că va contribui direct, de la bugetul de stat, cu până la aproape 50 milioane euro, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, în contul datoriilor acumulate de Ucraina.

Potrivit sursei citate, este vorba despre subvenționarea dobânzii datorate de Ucraina la rambursarea împrumutului de 18 miliarde euro din partea UE aprobat spre acordare Kievului de către Consiliul și Parlamentul European în decembrie anul trecut.Contribuția maximă posibilă a României la această subvenție va fi de 49.299.341 milioane euro, în perioada 2024-2027, adică în medie 12,3 milioane euro pe an (puțin peste 1 milion de euro pe lună).

Contribuțiile naționale maxime au fost calculate în funcție de ponderea fiecăreia dintre țările membre în totalul venitului brut (VNB) al Uniunii și au fost estimate utilizând „ipoteze prudente privind ratele dobânzii pentru fondurile colectate″, se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro. Asta pentru că UE împrumută la rândul ei de pe piețele internaționale de capital banii cu care creditează Ucraina.


Photo of Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.

 » Citeste mai mult

Comentarii