26 / 02 / 2024


Ciolacu, e cu gândul la Kiev: România și-a asumat un rol în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 25/11/2023

Premierul Marcel Ciolacu a participat la Summit-ul internațional de la Kiev privind securitatea alimentară mondială, unde a subliniat rolul esențial al României în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către piețele internaționale.

În cadrul summitului, premierul a reamintit solidaritatea României față de Ucraina și l-a felicitat pe omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, pentru cooperarea dintre cele două țări privind extinderea conexiunilor terestre, feroviare, fluviale și maritime.

Potrivit prim-ministrului, România a avut un rol important în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către piețele internaționale. Peste 60% din totalul acestor exporturi au fost realizate prin coridoarele de transport din țara noastră. De asemenea, în următoarea perioadă este vizată o creștere a capacității de transport, cu sprijinul direct al partenerilor internaționali și ai Uniunii Europene.

În cadrul discursului său, Marcel Ciolacu a condamnat atacurile ilegale ale Rusiei în Ucraina, care constituie crime de război. De asemenea, premierul a condamnat bombardamentele rusești din Ucraina în proximitatea frontierei cu statul român, care afectează transportul de cereale din statul afectat către piețele internaționale.

Evenimentul se află la a doua ediție și marchează Importanța programului umanitar Cereale din Ucraina inițiat în 2022 de către președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. La această reuniune au participat aproape 30 de înalți demnitari, șefi de state, de guverne și miniștri de externe din țări europene, SUA, Japonia, Republica Coreea, Canada, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai instituțiilor Uniunii Europene, Secretarul General ONU, Antonio Guterres, precum și Secretarul General al Consiliului de Cooperare al Golfului, Jasem Mohamed Al Budaiwi.

Ucraina va avea un coridor de cereale către România prin Moldova

La începutul lunii octombrie, Ucraina intenționa să deschidă în viitorul apropiat un coridor de cereale către România prin Moldova.  „Coridorul de cereale din Ucraina prin Moldova până în România va fi în curând operațional”, a transmis președintele Ucrainei la o conferință de presă în urma negocierilor cu președintele României, Klaus Iohannis.

  Zelensky a spus că a discutat cu Iohannis „posibile acțiuni comune pentru a proteja nu doar porturile, ci întreaga regiune – Ucraina, Moldova și România”. „Separat, vreau să remarc una dintre direcțiile strategice ale interacțiunii noastre – în triunghiul Ucraina, România, Moldova, suntem capabili să creăm o bază foarte puternică pentru dezvoltarea nu numai a țărilor și popoarelor noastre, ci și a întregii Europe. În primul rând, este vorba de dezvoltare economică – am obținut deja rezultate bune în dezvoltarea logisticii în acest triunghi”, a spus el, adăugând că interacțiunea într-un astfel de „triunghi” oferă, de asemenea, un stimulent pentru crearea de locuri de muncă, dezvoltarea afacerilor și infrastructură.  

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *