18 / 06 / 2021


Cinci condamnări la închisoare pe viaţă pentru asasinarea ambasadorului rus în Turcia, în 2016

Un tribunal din Turcia a pronunţat marţi cinci condamnări la închisoare pe viaţă în dosarul asasinării ambasadorului rus la Ankara,…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri Internațional , at 10/03/2021

Un tribunal din Turcia a pronunţat marţi cinci condamnări la închisoare pe viaţă în dosarul asasinării ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, în 2016, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Alţi şase inculpaţi au fost condamnaţi la detenţie pe termen mai scurt pentru „apartenenţă la o organizaţie teroristă”, iar şase au fost achitaţi.

Potrivit televiziunii de stat TRT Haber, preluată de Reuters, trei dintre cei închişi pe viaţă au primit câte două condamnări, iar ceilalţi doi câte una singură, toate fără posibilitate de eliberare condiţionată.

Unul dintre condamnaţi a fost organizatorul atacului, iar altul – fost ofiţer al unui serviciu secret – a furnizat informaţii despre ambasador, afirmă aceeaşi sursă.

În 2018, au fost inculpaţi în dosarul asasinatului 28 de suspecţi. Procesul a început în ianuarie 2019.

Mevlut Mert Altintas, un poliţist turc în vârstă de 22 de ani, l-a ucis pe diplomatul rus pe 19 decembrie 2016, trăgând în el nouă gloanţe, la inaugurarea unei expoziţii fotografice despre Rusia. Asasinatul a fost comis în faţa jurnaliştilor, iar imaginile au fost ulterior difuzate în presa internaţională.

Asasinul a strigat „Allahu Akbar!” şi „Nu uitaţi Alepul!” (oraş din Siria, afectat de conflictul în care au fost implicaţi şi militari ruşi – n. red.), iar apoi a fost la rândul său ucis de focurile de armă ale altor poliţişti prezenţi.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat după numai câteva zile de la atentat că asasinul era un membru al reţelei clericului musulman Fetullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a organizat puciul eşuat de acum cinci ani.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: