19 / 01 / 2022


China va mai lansa trei misiuni către Lună, vrea să aducă roci de pe Marte, dar ar putea să trimită o sondă către Jupiter și să exploreze asteroizi

China are planuri foarte mari pentru programul său spațial, după ce misiunea Chang’e 5 a reușit să aducă roci de…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 28/12/2020

China are planuri foarte mari pentru programul său spațial, după ce misiunea Chang’e 5 a reușit să aducă roci de pe o parte a Lunii care nu a mai fost explorată. Va mai trimite trei misiuni către Luna, iar pe termen lung planul este de a duce oameni pe Lună și de a construi și o bază lunară. China mai vrea să aducă mostre de rocă de pe Marte, dar și să exploreze asteroizi și să trimită o sondă către Jupiter. China este principalul rival al SUA în viitoarea ”cursă spațială” a cărei miză ar putea fi pe termen lung exploatarea comercială a resurselor pe Lună și folosirea Lunii ca bază pentru misiuni mai îndepărtate.

Wu Yanhua, comandant adjunct al programului chinez de explorare a Lunii, spune că vor urma trei misiuni selenare și că lucrurile sunt abia la început. China știe că poate câștiga enorm la capitolul imagine prin aceste misiuni și profită de faptul că are și resurse financiare pentru a investi multe miliarde de dolari în programul spațial.

Președintele Xi Jinping este convins că programul spațial va avea un rol central în planul de a transforma China în principala super-putere mondială. În plus, față de SUA, Japonia sau țările UE, în China cele decise de Xi sau oamenii săi nu pot fi contestate cum se întâmplă în Occident unde multe propuneri de explorare spațială au fost respinse fiindcă erau mult prea costisitoare.

O sondă chineză care transporta probe de sol colectate de pe Lună s-a întors pe Pământ joi, în prima astfel de misiune din ultimii 40 de ani.

Modulul de întoarcere al sondei spațiale Chang’e 5 a aterizat în regiunea Mongolia Interioară din nordul Chinei. Chinezii nu au spus ce cantitate de mostre a fost colectată,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: