16 / 01 / 2022


Cercetătorii au creat un AI care poate inventa teoreme matematice

De ce trebuie să studiem matematica? În urmă cu ceva timp unul dintre răspunsuri era că „păi nu o să…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 03/12/2021

De ce trebuie să studiem matematica? În urmă cu ceva timp unul dintre răspunsuri era că „păi nu o să ai mereu un calculator în buzunar!”. Însă smartphone-urile au rezolvat problema respectivă. Astăzi un matematician îți va răspunde probabil că avem nevoie de ea și intuiția umană pentru a rezolva unele din cele mai mari mistere ale universului, scrie IFL Science.

Unii vor răspunde că un computer va putea să calculeze rădăcina pătrată a lui 14,7 în mai puțin de o secundă dar e nevoie de ceva special pentru a demonstra teorema celor patru culori.

Din păcate pentru aceștia cercetătorii de la DeepMind au creat acum un AI capabil să demonstreze și chiar să sugereze teoreme matematice abstracte.

DeepMind este echipa de cercetători ai Google care a scris istorie în 2016 cu AphaGo, primul program pe calculator care a reușit să învingă un campion mondial la jocul chinez Go.

„Deși matematicienii au folosit anterior învățarea automată (machine learning) pentru a asista analizarea unor seturi complexe de date, aceasta este prima ocazie în care am folosit calculatoare în matematică pentru a ne ajuta să formulăm conjecturi sau sugera posibile căi de atac pentru idei nedemonstrate”, afirmă matematicianul Geordie Williamson, coautor al studiului publicat în revista Nature despre AI-ul „mathmo”.

Spații infinite și ecuații în mai multe dimensiuni

Williamson este un teoretician care lucrează cu obiecte imaginare incredibil de abstracte ca să găsească soluții pentru a le transforma în obiecte abstracte mai simple. Practic, dacă te-ai gândi la un domeniu al matematicii în care cercetătorilor să nu le fie teamă că ar putea fi înlocuiți de inteligența artificială, acesta ar fi unul din cele aflate destul de sus pe listă.

„Munca de a demonstra sau infirma conjecturi din domeniul meu presupune ocazional analizarea unor spații infinite și a unor mulțimi incredibil de complexe de ecuații în mai multe dimensiuni”,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: