22 / 06 / 2021


Cei peste 600 de români uciși de grănicerii sovietici în Lunca Prutului, pomeniți la Mahala ~ InfoPrut

Istoria a fost cruntă cu ei, dar curajul le este apreciat şi astăzi. În cimitirul de la Mahala, din regiunea…

De redactia , in Magazin , at 10/02/2021

Istoria a fost cruntă cu ei, dar curajul le este apreciat şi astăzi. În cimitirul de la Mahala, din regiunea Cernăuţi, oamenii au aprins focul memoriei pentru sutele de oameni căzuţi pe malul Prutului în timp ce încercau să fugă în România de ororile sovieticilor. Se întâmpla acum 80 de ani, scrie TVR Moldova.

Aşa sunt comemoraţi an de an sute de tineri care au fost omorâţi în încercarea lor disperată de a fugi de sub ocupaţia sovietică. Unii dintre ei au fost înmormântaţi în cimitirul din Mahala, Cernăuţi. Se întâmpla în lunile ianuarie şi februarie ale anului 1941. La venirea ruşilor în ţinut, vâzând ororile arestărilor şi deportărilor orchestrate de sovietici, sute de tineri din localităţile din Cernăuţi au încercat să fugă în România. Însă cei mai mulţi dintre ei nu au ajuns decât până pe malul Prutului, unde au fost seceraţi de gloanţele grănicerilor sovietici. Doar 57 au reuşit să treacă Prutul.
„Spre dimineaţă, grănicerii au mers în satul vecin Lunca, au mânat lumea cu forţa să strângă cadavrele, mulţi morţi, mulţi răniţi, toţi au fost aruncaţi în 4 gropi commune. Mai târziu, în 1941, când se întoarce puterea, autorităţile române, au fost încercări să găsească aceste gropi, dar nu a fost găsită decât una singură. Au fost aduse creştineşte la biserică la Mahala şi îngropaţi cu slujbă, preoţi, mare jale pe aleea eroilor”, spune profesoara de istorie din Mahala, Ana Gostiuc.
Iar istoria nu moare nici în amintirile localnicilor.
„S-au pornit la drum, s-au pornit nu cu arme, cu automate, topoare sau alte unelte aducătoare de moarte, s-au pornit cu trăistuţa după cap, cu o bucăţică de mămăligă şi slănină ca să aibă cu ce se întări trupeşte la drum”, povestește Dumitru.
Nici gerul şi nici pandemia din acest an nu i-a împiedicat pe localnici şi pe oficiali să-şi comemoreze înaintaşii aşa cum se cuvine.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: