22 / 01 / 2022


Ce se poate vedea cu ochiul liber pe cerul nopții în ianuarie – Mercur va putea fi văzută seara în preajma lui Jupiter și Saturn

În ianuarie, pe cerul nopții, la puțin timp după apusul Soarelui va putea fi văzută și planeta Mercur, care timp…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 04/01/2021

În ianuarie, pe cerul nopții, la puțin timp după apusul Soarelui va putea fi văzută și planeta Mercur, care timp de câteva zile se va afla și în preajma lui Jupiter și Saturn. Marte se vede bine pe cerul de seară chiar dacă nu mai este la fel de strălucitoare ca în toamna lui 2020. Dimineața încă se mai vede planeta Venus, însă nu pentru foarte mult timp, fiindcă se apropie aparent de Soare și devine din ce în ce mai greu de observat, arată calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic din București.

Mersul planetelor vizibile cu ochiul liber în ianuarie 2021

Seara se vede Marte, iar dimineața Venus. Cu greu se vede Jupiter, imediat după apusul Soarelui, în primele trei săptămâni ale lunii.

Seara încă se poate vedea Jupiter, dar foarte devreme, până în ora 18, și foarte jos față de orizont. Planeta va mai fi vizibilă în primele două săptămâni de ianuarie.

Căutați-l pe Jupiter înspre sud-vest, începându cu ora 17:30. Lângă el, în dreapta jos se vede Saturn, care este mai puțin strălucitor, dar ușor de văzut cu ochiul liber.

Cele două planete se află la depărtări mari una față de cealaltă, dar se văd în aceeași direcție de pe Pământ.

Începând cu data de 6 ianuarie, un alt astru își face apariția în zona orizontului de sud-vest, Mercur. Această planetă se îndepărtează de razele Soarelui și începe să fie văzută destul de ușor, în preajma lui Jupiter și Saturn, având o strălucire apropiată de cea a lui Jupiter.

Mercur se mișcă repede față de Soare și Pământ, ceea ce o face să se miște și repede pe cer. Se va afla în preajma lui Jupiter în serile de 11 și 12 ianuarie,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: