19 / 01 / 2022


Ce am învățat despre vot, electorat și democrație

Gata, ne-am liniștit! Patru ani de aici înainte dormim liniștiți, Parlamentul și Guvernul veghează! Sincer, n-am avut nicio emoție, nici…

De redactia , in Actualitate , at 14/12/2020

Gata, ne-am liniștit! Patru ani de aici înainte dormim liniștiți, Parlamentul și Guvernul veghează!
Sincer, n-am avut nicio emoție, nici nu mi-a trecut prin cap că PSD ar putea rata măcar un loc de senator sau deputat și nici că dreapta locală va reuși vreo scofală. Pentru că, nu știu ce au avut în cap conducerile centrale ale PNL sau USR-PLUS, dar nici dacă le făcea PSD-ul listele nu nimereau mai bine.  Orban și Barna ar trebui să dea socoteală Brăilei și electoratului de dreapta brăilean! Iar ăștia de la noi, care au făcut propunerile – să predea cheile de la sediul partidului. Asta pentru PNL. Pentru USR e mai complicat – d-l Barna s-a dat de câteva ori cu vaporul pe Dunăre, a simțit pe stomacul lui ce bun cârmaci e Stancu. N-are nicio scuză!
Și ajungem la AUR și George Simion, care, cel puțin la Brăila, n-ar trebui să fie o surpriză! Chiar ați uitat de Lucian Căprariu?! De el și partidul lui, Brăila Nouă, susținători înfocați de multă vreme ai acestui personaj… Acum când vezi cine e Simion și gașca lui… cum naiba să nu te bucuri că a câștigat Dragomir primăria!
Despre celelalte partide … Poate, astfel, îi mai cade puțin nasul și lui Botea, s-o mai micșora puțin prăjina, iar adunătura de la Pro România, poate o înțelege proverbul: spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești.
Totuși, trecând peste analiza asta grosso modo, niște lecții ar fi de învățat din memorabila zi de 6 decembrie, la modul general pentru țară și, particular, pentru Brăila:
1. Votantul nu iese din casă dacă nu are o miză Iar mesajele din această campanie, atipică din cauza pandemiei, au fost extrem de neclare. Pe întreg eșichierul.
2. Că oricât de hulit ar fi PSD în bulele noastre de Facebook sau în presa de dreapta (print, online, Radio, TV), partidul se bazează pe o armată de votanți, bine organizată, docilă, care, și dacă alegerile ar fi în ziua de Crăciun tot ar merge la urne. Să nu ne mai amăgim, nu mai e vorba de bunicuțele și moșnegeii luați cu japca de pe uliță și băgați în cabină sau de amărâtul cu 1 ha de pământ, care se teme că nu-i mai dă primarul subvenții dacă nu pune ștampila unde i se arată. Categoric NU! Vorbim de data aceasta de noua armată social-democrată, ale cărei rânduri sunt îngroșate de miile de funcționari publici,, de angajații în societățile din subordinea administrațiilor locale sau centrale, de locuitorii cartierelor mărginașe și ai orașelor sărace, ușor de convins cu ajutoare și promisiuni de mai bine. De altfel, după cum s-a văzut, nici PNL nu s-a înghesuit să scadă salariile bugetarilor! Ba dimpotrivă! Programele de guvernare ale celor două partide mari se iau la întrecere pe promisiuni populiste. Ce libertate!, Ce Justiție!, Ce democrație!, Ce autostrăzi!, Ce spitale!, Ce școli moderne!, Ce Uniune Europeană! Terminați! Pentru câteva milioane de români, votul trece prin stomac!
Iar oameni aceștia, ale căror vieți sunt construite pe favorurile și beneficiile obținute de la PSD sunt mult mai mulți decât ne place nouă să credem. Și încă ceva, în cazul PSD, contrar tuturor celorlalte formațiuni politice, omul pus pe listă e ultimul care contează. Altfel, Nicu Niță n-ar fi fost creditat de mii de brăileni cu un al doilea mandat! Și câți alții ca el – impertinenți, incompetenți, incapabili să lege două vorbe.
3. Că electoratul de dreapta s-a scârbit în Brăila când a văzut această canibalizare între Adrian Tabarac, fostul lider al municipalei PNL, devenit dintr-odată independent și gruparea din jurul lui Cătălin Boboc, ținut în brațe,de Ludovic Orban. Scabros a fost faptul că tandemul Bucălău – Popa a fost propus și susținut încă de la locale de gruparea lui Alexandru Dănăilă. Atunci și lui Bucălău și lui Popa li se ridicau osanale în interviuri electorale, apoi după ce n-au mai jucat în aceeași echipă, li s-au scos „dosarele”. Jenant!Urmarea? Au fost taxați drastic cu toții! 
4. USR-PLUS – în țară, a obținut un scor mult sub așteptări. Proasta gestionare a resurselor umane (sunt niște oameni în partidul acesta cum nici n-a visat în urmă cu 30 ani electoratul român – să ne bată Dumnezeu că nu suntem în stare să-i valorificăm), dar, mai ales, a conflictelor interne îi duce din jos în mai jos. Pentru că, tot în alianța asta s-au aciuat niște certăreți sadea, țațe cu cravată, agreați și susținuți de Barna, care de la o zi la alta își pierd tot mai mult simțul măsurii. Iar tot datul acesta la gioale se reflectă în încrederea electoratului – un singur măr stricat într-un coș cu mere bune alterează tot. Dar ei că-s deja o gașcă! Dacă nu se liniștesc și nu încep reforma cu ei, peste 4 ani vor face alianță în istorie cu Ponta.
5. Așa cum cu o floare nu se face primăvara, nici cu un Cioloș sau o Timișoara nu va ajunge alianța asta un jucător important pe scena care contează Să învețe de la colegii un pic mai mari. Boc, Bolojan și alți primari destoinici ca ei – că are destui PNL – iată nu au reușit să aducă PNL-ul peste PSD. Or fi ei locomotive, dar contează și ce garnitură le pui în spate.
În concluzie, o șansă are dreapta: să lucreze bine, împreună Să lase naibii orgoliile și poftele, să-și împartă puterea, dar, în egală măsură și responsabilitățile. Și chiar să facă ceva vizibil pentru omul de rând.
Altfel, peste 4 ani, nici măcar pe ăștia 30 și un pic la sută nu ne mai prindeți la urne!

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: