22 / 06 / 2021


Cazul Israel

Trebuie spus de la bun început: n-ai cum să te gândești că poporul evreu , în contextul istoriei sale, și-ar…

De redactia , in Actualitate , at 24/03/2021

Trebuie spus de la bun început: n-ai cum să te gândești că poporul evreu , în contextul istoriei sale, și-ar face singur rău acum. N-ai cum să crezi că Israelul s-ar supune de bunăvoie unei acțiuni care să-i dăuneze în vreun fel. N-ai cum să-ti imaginezi măcar că israelienii s-ar lasă pradă unui experiment dement de exterminare în masă.
La acest moment, Israelul este lider mondial în privința vaccinării anti-Covid: aproape 55% din populație și-a făcut deja și a doua doză a vaccinului. Statul Israel și-a dorit să-și vaccineze cât mai rapid populația și și-a asigurat, încă de la început, cantitatea necesară de vaccin, de la Pfizer/BioNTech. A plătit dublu față de restul statelor, cerând să aibă prioritate. Pfizer, la rândul său, a fost de acord cu asta, cu condiția să aibă acces la informațiile medicale ale israelienilor, legate de administrarea vaccinului. Nu datele individuale, ci cele statistice. Practic, Pfizer are informații în timp real și cu adevărat relevante privind vaccinul, efectele sale sau reacțiile acestuia, la un nivel uriaș, pe care nu l-ar fi putut dobândi niciodată atât de rapid. Israel, la rândul său, are acces extrem de rapid la vaccin și garanția că va primi cantitatea suficientă pentru întreaga populație adultă.
Israel nu este un experiment, așa cum le-ar plăcea multora să spună, ci un studiu. Un studiu de caz și unul științific. De fapt, cel mai mare studiu din lume – medical și social în același timp. Un studiu care va arăta nu doar dacă vaccinarea în masă a populației chiar funcționează în lupta împotriva Covid-19, ci unul care va fi un exemplu și pentru restul lumii. De reușita acestui studiu depinde de fapt reușita întregii Lumi în războiul ăsta cu coronavirusul, devenit deja unul de uzură.
Cum spuneam, procentul populației vaccinate cu două doze a sărit în Israel de 50%, iar primele semne pozitive au apărut deja. Pare că balanța se înclină, decisiv, în favoarea reîntoarcerii la normal. Asta se va vedea cu adevărat abia după ce vor fi vaccinați minimum 70% dintre locuitorii țării, dar, în ritmul actual de vaccinare, nu va mai dura mult. Teoretic, până la finalul lunii aprilie, dacă nu chiar și mai devreme, Israelul va capătă imunitatea aia „de turmă”, despre care se vorbește încă de la începutul pandemiei și care va duce în final la eradicarea bolii.
Atât cei care cred că așa va fi, cât și cei care se îndoiesc de asta, cei sceptici sau cei total împotriva vaccinării nu trebuie decât să urmărească informațiile despre Israel. Vor avea cu toții un exemplu concret pentru a se convinge dacă sau cine a avut dreptate. Mai e nevoie doar de puțină răbdare.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: