19 / 06 / 2021


Castelul nobiliar Salbek, monument istoric de valoare naţională şi universală, din nou de vânzare

Castelul Salbek, monument istoric de clasa A, care în 2017 a fost cumpărat de Fundaţia Botnar cu 350.000 de euro,…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri , at 21/03/2021

Castelul Salbek, monument istoric de clasa A, care în 2017 a fost cumpărat de Fundaţia Botnar cu 350.000 de euro, este scos la vânzare de Romania Sotheby’s International Realty cu 450.000 de euro. 

Construcţia se află la 19 km faţă de Castelul Regal de la Săvârşin şi la 106 km faţă de Arad.

În documentele din anul 1778, se menţionează că localitatea Petriş împreună cu satele Corbeşti, Obârşia şi Roşia aparţin familiei Salbeck, iar satul Selişte este stăpânit de nobilul Sigismund Iosika.

Castelul, care a fost construit între anii 1800 şi 1850, este clasat monument istoric de valoare naţională şi universală, clasa A. Are 24 de camere şi mai multe construcţii anexe. Suprafaţa terenului este de 16,73 hectare, iar cea construită de 983 metri pătraţi, cu o amprentă la sol de 450 m2.

Contele Salbek provenea dintr-o familie de germani cu înclinări de fanatici catolicizanţi derivaţi din Salbeck Matei, care, mai întâi fusese secretar al Principelui din Moldova şi apoi pe la 1733 fusese comisar salin în judeţul Hunedoara. Din familia aceasta au ieşit prelaţi romano-catolici iezuiţi şi fanaticul slujbaş judeţean Jakab care a fost formidabil persecutor catolicizant al iobagilor săi ortodocşi.

Potrivit Romania Sotheby’s International Realty, după înăbuşirea răscoalei din 1784, din ordinul contelui Salbeck vechea aşezare a localităţii Petriş dispare şi toate gospodăriile sunt mutate pe noua vatră, în jurul castelului, unde se află şi astăzi. Se începe reconstrucţia castelului Salbec, mâna de lucru fiind asigurată tot de către iobagii din comună.

Lucrările au fost finalizate după 1811, când castelul a fost supraetajat de Von Matei Salbek.

Noul aspect al castelului este diferit faţă de cel vechi care era sub formă de cetate. Este construit în stil neoclasic şi iese în relief prin faţada şi terasa din spate,

 » sursa:ziuadevest.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: