22 / 01 / 2022


Casele vechi românești, inspirație pentru antreprenorii din R. Moldova ~ InfoPrut

După ani petrecuți în România, colindând satele românești și admirând casele vechi, Silvia Știrbeț din Văleni, Republica Moldova, a decis…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 19/11/2020

După ani petrecuți în România, colindând satele românești și admirând casele vechi, Silvia Știrbeț din Văleni, Republica Moldova, a decis să-și deschidă un complex turistic chiar în satul natal.

„Noi am locuit o perioadă în Galați, România, și colindând țara vecină, văzând ce au făcut țăranii din satele românești cu casele lor, transformându-le în pensiuni și valorificând potențialul natural care îl au, am zis de ce nu putem noi face același lucru. Având aceste locuri frumoase, având rezervația lacul Beleu în apropiere, toate bazinele râului Prut, având oamenii aceștia primitori în Lunca Prutului, oameni calzi, oameni harnici, gata să-și deschidă casele pentru vizitatori, având patrimoniu cultural estimabil”, spune Silvia Știrbeț, membră a echipei Eco-Village, potrivit Radio Chișinău.
Eco-Village din Văleni este un complex turistic care cuprinde o agro-pensiune, câteva căsuțe rustice, aflate încă în construcție, un restaurant și o curte tradițională țărănească. Toate astea sunt situate în unul din satele gazdă ale Rezervației Biosferei „Prutul de Jos”, cu lacul Beleu și gârlele Prutului.
„Avem aceste patru căsuțe, două învelite cu stuf, două învelite cu oală. Vrem să le amenajăm pentru a demonstra mai multe meșteșuguri tradiționale: casa dulgherului, a pescarului, fiindcă legenda spune că primii vălenași sunt pescarii. Și următoarea casă va fi cea a ciobanului, sau a mocanului, cum se mai spune la noi. În spatele casei vrem să amenajăm o mini fermă cu oițe, miei, măgăruși, păsări, ca să familiarizăm copiii veniți din oraș cu tot ce înseamnă curte țărănească tradițională. Și ultima casă, care va fi cea mai maiestuoasă, cu o moară în față, va fi casa morarului”, a mai spus aceasta.
Începând cu anul 2008, a decis să își extindă casa părintească și au cumpărat și casa vecinilor. Așa au valorificat mai toți banii agonisiți, s-au împrumutat de la bănci. Apoi,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: