Care sunt cele 5 condiții ale Austriei acceptate d Guvern pentru aderarea României
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a făcut o declarație specială cu privire la Schengen, anunțând că Comisia și președinția UE ar trebui să elaboreze cadrul legislativ pentru Bulgaria și România pe baza compromisului politic pentru aderarea la Schengen „aerian”.
Air Schengen va fi introdus atunci când condițiile necesare vor fi îndeplinite și ferm stabilite. Acest lucru înseamnă că desfășurarea militarilor la frontierele externe ale UE va fi semnificativ crescută, în special în Bulgaria, în Turcia, dar și în România și Serbia, în timp ce frontierele terestre vor continua să fie controlate, în special între România și Bulgaria.
Iar aceste două țări trebuie să accepte refugiați, în special din Afganistan și Siria – acestea sunt condițiile clare și poziția pe care am convenit, inclusiv cele trei țări.
Cele cinci condiții sunt clar specificate în documentul Consiliului Europei, parte a procedurii de aprobare a extinderii spațiului Schengen.
Prima condiție vizează întărirea protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene, inclusiv triplarea prezenței Frontex la granița Bulgariei cu Turcia și la cea bulgaro-sârbă. De asemenea, se cere ajutor financiar pentru protejarea granițelor externe ale UE din România și Bulgaria, precum și consolidarea proiectelor pilot la frontierele bulgaro-turcă și româno-sârbă.
A doua condiție impune sporirea controalelor la frontierele terestre dintre România și Bulgaria și dintre România și Ungaria, cu echipe multidisciplinare și un sistem de filtre multiple pentru a limita migrația ilegală.
A treia obligație asumată este respectarea integrală a prevederilor acordului de la Dublin, obligând România și Bulgaria să accepte imediat înapoi solicitanții de azil din Uniunea Europeană care au tranzitat una dintre cele două țări.
A patra condiție necesită detașarea unor consilieri în materie de documente, inclusiv consilieri austrieci, pentru zborurile relevante la aeroporturile din Bulgaria și România, precum și controale prin sondaj la sosirea în Austria, conform dreptului Uniunii.
Ultima obligație constă în angajamentul de a discuta în 2024 despre un spațiu Schengen funcțional și pregătirea măsurilor compensatorii la granița cu România și Bulgaria.
Este deja oficial că România și Bulgaria vor intra în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu 31 martie 2024.
Comentarii