20 / 09 / 2021


Când vom avea irigații în agricultura din Banat? Iată răspunsul ministrului Adrian Oros!

Clubul Fermierilor Români, în parteneriat cu USAMVB, a organizat, recent la Timișoara, o întâlnire a grupului de lucru, unde s-a…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri , at 28/07/2021

Clubul Fermierilor Români, în parteneriat cu USAMVB, a organizat, recent la Timișoara, o întâlnire a grupului de lucru, unde s-a pus în dezbatere situația agriculturii din Banat, sub impactul reformei PAC, al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și al Strategiei naționale de gestiune integrată a apei și a solului în agricultură.

Apa va fi cărată în culturi cu ajutorul energiei soarelui

La întâlnire au participat și Adrian Oros, ministrul agriculturii, Ștefan Constantin, director general al ANIF și reprezentanți ai autorităților locale, Adrian Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, și Zoltan Nemeth, prefectul de Timiș. Scopul întâlnirii a fost de a se oferi soluții la situația grea din agricultură, în ceea ce privește lipsa irigațiilor.

La întrebarea înaintată de fermieri: ”Când vom avea irigații în Banat?” ministrul Oros a răspuns: ”Sunt soluții, dar trebuie să parcurgem etapele cerute de Ministerul Mediului, fiindcă apa este gestionată de acest minister și numai o parte este utilizată pentru irigații în agricultură. Toate reglementările și directivele europene sunt aplicate de această instituție”.

Astfel, prin Strategia de gestionare a apei în agricultură Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are în plan repararea infrastructurii degradate care nu a mai fost utilizată de peste 30 de ani în unele zone. Apa va fi colectată și transportată fără pierderi pe câmp, pentru a fi utilizată cât mai responsabil, dar utilizând energia verde, solară. Soluția prezentată de Oros înaintată și în 2020 la Bruxelles este următoarea.

Toate canalele de irigații nu numai din Banat, ci din întreaga țară va fi acoperită cu panouri solare Este vorba de o suprafață imensă aflată în proprietate statului român. Astfel prin intermediul soarelui va fi produsă o energie verde și foarte ieftină care va fi utilizată pentru transportul apei din râuri pe câmp și irigate culturile.

 » sursa:ziuadevest.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: