27 / 01 / 2022


Când ar putea avea loc alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova

Alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova ar putea avea loc, teoretic, nu mai devreme de 5-6 luni. Declarații în acest…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 24/12/2020

Alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova ar putea avea loc, teoretic, nu mai devreme de 5-6 luni. Declarații în acest sens au fost făcute de Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale, care a subliniat că acest lucru este posibil doar în cazul în care Parlamentul de la Chișinău nu va învesti un nou Guvern.
„Există termenul de 45 de zile, în care trebuie să fie învestit guvernul și trebuie să aibă loc cel puțin două tentative, cel puțin două, deși pot avea loc și mai multe, de învestire a unui guvern, dar nu mai mult de trei luni de zile, astfel, dacă calculăm din ziua de astăzi trei luni de zile și dacă după trei luni de zile nu va fi învestit un guvern, președintele va avea dreptul să se adreseze la Curte pentru a constata circumstanțele care justifică dizolvarea parlamentului”, a explicat expertul în drept constituțional pentru Europa Liberă.
Alexandru Tănase a mai adăugat că din acel moment intră în vigoare prevederile Codului electoral, acele două luni de zile, după care urmează să aibă loc alegeri anticipate.
„Noi vorbim de o perioadă de cinci-șase luni de zile când ar putea, teoretic, să aibă loc alegeri anticipate, bineînțeles, dacă parlamentul nu va învesti un guvern. Nu este exclusă varianta că Maia Sandu va veni cu un candidat simpatic, care să fie sprijinit și de o majoritate non-socialistă în parlament, și acest lucru este posibil, nu este exclus să fie votat un guvern minoritar, și acest lucru nu este exclus. Astfel, scenarii sunt foarte multe, deoarece agenda este controlată de partidele cu o vocație majoritară, or în parlament noi avem la ora actuală, cred eu, o singură formațiune cu vocație majoritară, este vorba de PSRM plus Partidul Acțiune și Solidaritate și PPDA, care cred eu că vor acționa ca un tot întreg în acest sens și,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: